Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Starka känslor på platsen efter att polisen burit bort demonstranterna. Foto: Rodrigo Freitas/NTB/TT

Efter vädjan – demonstranterna får träffa kungen

Uppdaterad
Publicerad

Demonstranterna i Oslo bad om ett möte med Norges kung Harald V.

Och på måndag klockan 12.15 ska de får träffa kungen och kronprinsen.

– Vi är tacksamma för att kungen vill träffa oss, säger Elle Nystad, ledare för NSR-Nuorat.

Demonstrationerna mot vindkraften i Fosen fortsatte i Oslo med full kraft under fredagen. Det började med att de kedjade fast sig utanför totalt elva departement, däribland Finansdepartementet.

Efter några timmar avlägsnades demonstranterna av polisen där Greta Thunberg var en av dem som bars iväg.

Klimatkrisen

”Samisk tradition”

Efter det samlades demonstranterna utanför det Kungliga slottet i Slottsplassen. Där berättade Ella Marie Hætta Isaksen att man bett om ett möte med den norska kungen Harald V.

– Nu måste vi återgå till en gammal samisk tradition med att gå till kungen. Vi har ingen annanstans att ta vägen. Vi hoppas därför ödmjukt att Hans Majestät Konung Harald vill träffa oss och lyssna, säger hon.

Ska få träffa kungen

Och några timmar senare kom beskedet att kungen accepterat deras vädjan och slottet bekräftar för NRK att demonstranterna ska träffa kungen och kronprinsen klockan 12:15 på måndag.

Kungen har ingen formell makt att göra någonting åt vindkraftparken på Fosen. Men mötet är en viktig signal, konstaterade historikern Harald Lindbach tidigare under fredagen.

– Som den norska demokratin fungerar i dag så har kungen inte mycket spelrum. Samtidigt är det en viktig historisk signal som ges, sade han till NRK Sápmi.

Det fick också demonstranterna att i alla fall tillfälligt sluta med sin civila olydnad.

– Vi slutar med blockeringar, vi lägger ifrån oss kättingarna nu. Demonstrationen är inte över men vi är färdiga med civil olydnad för den här gången, säger Hætta Isaksen till VG på fredag kväll.

”Slöseri med tid”

Olje- och energiminister Terje Aasland har tidigare sagt att en medlingsprocess pågår men att man inte kommer att riva vindkraftverken.

Ledaren av Fosen renbetesdistrikt Terje Haugen säger dock att man överväger att dra sig ur.

– Om ingenting händer är det slöseri med tid och energi att hålla på – det blir inte annorlunda om vi bara träffas och träffas och inget händer, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet