• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I dag presenterade regeringen och kulturministern Parisa Liljestrand (M) budgeten. Foto: Camilla Skagerström Ågren och Stefan Karlsson/SVT

Det blev ingen höjning för Sametinget i budgeten

Uppdaterad
Publicerad

Anslaget till Sametinget minskar med runt 2,5 miljoner kronor för 2023 jämfört med den tidigare regeringens budget. Enligt regeringen för att de pengarna i stället ska omfördelas till länsstyrelserna i de nordliga länen till följd av konsultationsordningen.

Anslaget väntas sedan minskas ytterligare med motsvarande belopp i 2024 års budget.

Förslog en rejäl höjning

I Sametingets budgetunderlag för 2023-2025 så föreslog Sametinget närmare 33 miljoner för samiska kulturen. För att utveckla den samiska kulturella infrastrukturen skulle Sametinget behöva en ökning på tio miljoner och 18 miljoner för att nå Giron Sámi Teáhters mål. Men det blev inte så.

– Det här är en budget som faktiskt kantas av det tuffa ekonomiska läget i hela Sverige, så med de ambitioner vi har så har vi kunnat prioriteringar på framförallt barn och unga och kulturskaparna som vi sett varit extra sårbara under pandemin, säger kulturminister Parisa Liljestrand.

Sameskolstyrelsen förstärks

Sameskolstyrelsen väntas däremot få en höjning med fyra miljoner kronor fram till 2025.

Skälet är att man bland annat vill utvidga distansundervisningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.