Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT Sápmis reporter på plats i Umeå, Anncatrin Stenberg Partapuoli, berättar vilka som frågor som är hetats på plenum i Umeå. Foto: Stefan Karlsson

Här är de hetaste frågorna på plenum i Ubmeje

Uppdaterad
Publicerad

Den har varit upp på två tidigare plenum, och på tisdag är det dags igen. Frågan om samebyarnas interna organisering är en av huvudfrågorna på Sametingets plenum i Umeå.

– Under senaste plenum i Åre var det en hård debatt i ämnet eftersom oppositionen var kritisk mot styrelsens förslag. Jakt- och fiskesamerna föreslog då att ärendet skulle bordläggas och så blev det, säger Anncatrin Stenberg Partapuoli, en av SVT Sápmis reportrar på plats.

Räkna med debatt

Men även om ärendet bordlades i Åre, skickade styrelsen in sitt förslag till regeringen eftersom frågan är en del av renmarkskommitténs arbete. Oppositionen lär protestera högljutt i debatten under de tre dagar långa plenumförhandlingarna.

Vill du veta vilka de övriga stora frågorna är? Se klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.