Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Efterfrågan på renkött större än tillgången

Uppdaterad
Publicerad

Kyldiskarna börjar ekar tomma hos många renköttförsäljare. De senaste åren har efterfrågan på traditionell samisk mat ökat samtidigt som tillgången på renkött är mindre än på länge.

I Karesuando, mitt i Sápmi vid riksgränsen mellan Sverige och Finland har familjen Eliasson bedrivit renköttsförädling i decennier. Efter coronarestriktionerna upphörde har försäljningen fått riktig fart igen.

– Ja vi har sålt slut på nästan allt, vi har väldigt lite kvar, lite rökta och torkade grejer, berättar köpmannen Alexander Eliasson.

Renskav och suovas hetast

Och vissa av produkterna är extra populära.

– Skav är ju det största volymmässigt vi säljer, men sedan är ju suovas och filéer väldigt populärt, säger Alexander Eliasson.

Det är renskavsprodukterna som ökar vittnar Ann-Sofie Stålnacke, butiksförsäljare av norrländska produkter i centrala Kiruna om.

– Just nu har vi sålt mycket suovasskav, det går jättemycket och renytterfilé har ökat jättemycket i försäljning till restauranger. Men det är suovas som har ökat mest, säger Stålnacke.

Väntar höga kilopriser

Förra slaktsäsongen genererade minsta slaktvolymer sedan Sametinget började föra sin statistik under 1990-talet, med 1025 tonn kött och 40 528 slaktade renar. Och det lär inte bli mycket mer kött på marknaden i år heller. 

– På grund av inflationen och att efterfrågan är större än tillgången, så kommer priserna på kött gå upp till hösten, säger Alexander Elisasson. Men det höga priset är inget han tror avskräcker kunderna.

– Det ligger i tiden att äta naturkött, som är uppfött fritt ute i naturen, det är populärt, menar Eliasson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.