Renkött på slakter Foto: Nils-Josef Labba/SVT Sápmi

Vändningen: Stort sug efter renkött – efterfrågan trissar upp priser

Uppdaterad
Publicerad

Fjolårets pandemi påverkade renköttmarknaden negativt. Köttlagren ökade och försäljningen minskade. Men nu vittnar slakterierna om att efterfrågan stiger markant. SVT Sápmi har ringt runt till ren-uppköpare och alla är eniga: priserna går upp.

W. Eliassons partiaffär i Karesuando, Norrbotten har tomma köttlager, jämfört med fjolåret då de hade köttlager kvar. De betalar mellan 102-105 kr/kg till renägare.  

– Det finns hopp om framtiden. Restaurangerna har öppnat igen och försäljningen av renkött är bra. I år är bättre tillgång på ren än fjolåret, då det föddes mindre kalv, säger delägare Alexander Eliasson. 

Svantes Vilt och bär i Harads, Norrbotten ser effekterna av att pandemin klingat ut och att det ser gynnsamt ut. Det är en stor efterfrågan av vilt. På frågan om vad de betalar för kg-pris till renägarna, säger VD Andreas Renberg: 

– Gillar inte att prata högt om kg-priset, men kan säga att det har gått upp sen i fjol. 

Arvidsjaur renslakt AB i Arvidsjaur, Norrbotten börjar säsongen med tomma lager. De halverade sina inköp i fjol, då kalvningen var dålig och det var brist på slakt-renar. I fjol fick renägarna ta smällen, när efterfrågan stannade av. Men försäljningen har repat sig och nu är efterfrågan stor.

– Priset till renägarna har gått upp med 15 procent om man jämför med i fjol. Och priset för kunden har gått upp cirka tre procent, säger Roland Sandgren, VD på Arvidsjaur renslakt.  

Norrlands Vilt i Lycksele, Västerbotten ser även de en ljus framtid. Johan Tybro som jobbar med försäljning säger att man ser att folk vill ha närproducerat kött.  

Jillie Ren & Vilt i Funäsdalen, Härjedalen drabbades inte alltför hårt av pandemins påverkan på försäljningen. I somras var det stor efterfrågan på renkött. Många turister besökte Jämtland/Härjedalen. Anna Tunmo på företaget, säger att priserna kommer att höjas. Det gäller både priset till renägarna, men också priset ut till kund tack vare stor efterfrågan av närproducerat kött.  

– Vi kommer att behöva höja priserna, det är så stor efterfrågan. Det kommer att vara positivt för renägarna. 

Finnmark Rein i Norge, spår även de en ljus framtid efter ett gynnsamt kalvnings-år. De säger att inköpspriset kommer att höjas betydligt eftersom det finns en stor efterfrågan. 

-Det blir en konkurrens för renägarna att sälja, säger Geir Pedersen på Finnmark Rein. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.