Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Nils-Henrik Sikku om utmaningarna för samiska författare. Foto: SVT

”Du ska inte bli skuldsatt för att du ger ut en bok”

Uppdaterad
Publicerad

Nästa vecka är det dags för den samiska litteraturfestivalen Bágo in Books. Men samisk litteratur står inför flera utmaningar – inte minst ekonomiskt.

– Du ska inte behöva bli skuldsatt för att du ska ge ut en bok, säger Nils-Henrik Sikku, författare och översättare, i veckans 15 minuter från Sápmi.

Efter pandemiåren väntas Bágo in Books i Jokkmokk bli välbesökt i år. Samtidigt skördar flera samiska författare framgångar. Tina Harnesk debutbok har redan sålts till flera språk och Ann-Helén Laestadius ”Stöld” ska bli film på Netflix.

Men ett fåtal författares framgångar betyder inte att samisk litteratur per automatik frodas, konstaterar Nils-Henrik Sikku. Det finns fortfarande stora utmaningar för att fler ska våga skriva.

– Om man ska skriva en bok, en roman, för en del tar det flera år, andra gör det på några månader. Det krävs att du har något slags stöd. Du ska inte behöva bli skuldsatt för att du ska ge ut en bok. Hur ska vi lösa den biten? Varifrån ska vi ta de pengarna?, säger han.

Se 15 minuter från Sápmi om samisk litteratur på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.