Renar på berget Biergenis. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Efter flera tester – CWD-larmet avblåst i Norge

Uppdaterad
Publicerad

En tamren testade preliminärt positivt för CWD, så kallad avmagringssjuka, på Börgefjell på norsk sida för en dryg vecka sedan. Men efter ytterligare tester är nu larmet avblåst.

– Det är glädjande att den här sjudomsmisstanken nu kan avblåsas, säger Anna Karin Germundsson Hauge, avdelningsdirektör för analyser och diagnostik vid norska Veterinærinstituttet i en kommentar på myndighetens hemsida.

Oron spred sig bland renskötare på både svensk och norsk sida efter beskedet förra veckan. Sist det var ett större utbrott av CWD på norsk sida beslutades att 2200 vildrenar skulle avlivas.

Men det här gången visade det sig vara falskt larm.

När ytterligare tester togs under helgen visade det sig att renen inte bar på smittan.

– Det här visar att systemet fungerar och även varför några diagnoser kräver flera steg för att kunna fastställas med högsta möjliga säkerhet, säger Anna Karin Germundsson Hauge.

”Kan visa felaktigt resultat”

Enligt norska Veterinærinstituttet är det ingenting konstigt med att det inledande testet kunde tyda på CWD. Redan då de larmade den norska livsmedelsmyndigheten Mattilsyne påtalade de att fler tester behövde göras under helgen.

– Biologiska tester kan enkelt reagera på något annat i proven än det de ska visa på och därför visa ett felaktigt resultat. Därför används ofta alternativa metoder för att undersöka ett prov. Det här säkrar att man får ett korrekt analyssvar, säger Anna Karin Germundsson Hauge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.