Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Evelina Solsten får hat dagligen: ”Otäcka och otrevliga saker”

Publicerad

Evelina Solsten är renskötare och influencer.

Dagligen får hon ta emot hat på sociala medier.

– Jag har fått hot om att man ska döda mina renar, säger hon.

Evelina Solsten, 22, har över 40 000 följare på Instagram och över 70 000 följare på TikTok.

Men att uppdatera om det vardagliga livet är långtifrån enkelt för Solsten som dagligen möts av hat.

– Jag har fått hot om att man ska döda mina renar, hot om att nästa gång man ser en ”lappjävel” ska man attackera, och att vi är ett onödigt folk som inte borde finnas, säger hon och fortsätter:

– Det är otäcka och otrevliga saker, särskilt när man vet att de här hatbrotten sker på riktigt att samer blir påhoppade och får sina renar plågade och dödade. Det är inte bara ord utan det händer på riktigt också vilket är det otäckaste.

Polisanmäler inte

Men trots hatbrotten har hon aldrig polisanmält.

– Det är egentligen dåligt och jag har börjat reflektera om varför jag inte gör det, men omedvetet är det nog att man tänker att man ändå inte blir tagen på allvar när folk i andra frågor faktiskt polisanmäler.

Vad händer med dig när du får läsa de här orden?

– Jag tror att jag kan skaka av mig det bättre än många andra, men det är klart att man blir rädd. Det är otrevligt att läsa, även om jag kanske inte tar åt mig personligen, så blir det en inre stress och man mår inte bra av det.

”Grundar sig i okunskap”

Samtidigt menar hon att brinner för att informera.

– Jag har alltid mött okunskap och fördomar så jag vill göra det för att motarbeta det. Jag personligen kan inte hålla det inom mig utan jag vill ut och förklara.

– Det behövs information och uppmärksamhet, jag märker att mycket av hatet grundar sig i okunskap. Många tror att man måste göra så mycket men det kan räcka med att hänga upp en samisk flagga.

Hon menar också att långtifrån allt är hat utan att många också vill lära sig.

– Det är mycket hat men det är också många som vill lära sig och det är därför jag lägger upp saker för att jag ser att många uppskattar det och tar åt sig av det man skriver och säger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.