Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emma Göransson, konstnärlig ledare på Aerpie, berättar om känslorna efter att någon målat hotfullt klotter på deras utställningsaffischer. Foto: SVT

Hatattack mot samisk utställning: ”Chockartat”

Uppdaterad
Publicerad

I helgen invigdes den samiska utställningen ”Colors of Colonialism”.

Redan dagen efter möttes personalen av hotfullt klotter.

– Det var chockartat och väldigt obehagligt, säger Emma Göransson, konstnärlig ledare på Aerpie.

I lördags hade Aerpie, som är en del av Slipvillan konstcentrum på Långholmen i Stockholm och centrum för samisk samtidskonst, vernissage när Lena Stenberg ställde ut.

Några dagar senare möttes man av klotter på flera utställningsaffischer vid entrén, bland annat var en dödskalle målad och ordet ”Brigand” skrivet i blågul text. Det betyder ungefär banditgäng och har tolkats som rasistiskt.

– Att då mötas av det här var chockartat och väldigt obehagligt, säger Emma Göransson, konstnärlig ledare på Aerpie.

”Känns otryggt”

Utställningen går under namnet ”Colors of Colonialism” och handlar om motståndskraft, hopp i kolonialismens spår och samer som tvingats anpassa sig efter de nationella gränserna.

– Det känns otryggt och jag är förvånad över att det här kan ske, det är ett hatbrott mot samer och det känns som det var medvetet riktat mot samer.

Händelsen är nu polisanmäld.

– De tog det på största allvar och kommer att följa upp det här, säger Göransson som inte längre känner sig trygg vid Slipvillan.

– Det känns väldigt hotfullt och jag känner mig personligen otrygg på den här platsen nu på ett sätt som jag inte har gjort tidigare.

Amnesty: Hatbrotten ökar

Tilda Pontén, jurist på Amnesty, om händelsen:

– Om det stämmer att det finns den här typen av klotter som är kopplad till högerextremistisk rörelse i Sverige som riktas mot Sverige så är det otroligt allvarligt och måste titta närmare på, säger hon.

Hon menar också att hatbrotten mot samer har ökat de senaste åren.

– Det vi har fått till oss när vi pratar med samiska representanter är att på vissa platser i Sápmi så upplever vissa samer en ökad rasism, både med hatbrott men också uttalande i sociala medier. Sett till det här ser vi stor rasism mot det samiska folket, säger Tilda Pontén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.