Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är Dagens Nyheters bildval som kritiserats från samiskt håll. I klippet förklarar Jon Petter Stoor varför han reagerar så starkt. Foto: Anders Wiklund/TT

Kritik mot DN efter bildvalet: ”Vi gjorde fel”

Uppdaterad
Publicerad

DN möter kraftig kritik mot bildvalet i en ledartext om turerna kring Anna Kinberg Batra.

De skrev om landshövdingens lapp i rubriken – och bildsatte med med Kinberg Batra sittandes bredvid Sametingets ordförande Daniel Lyngdorf Vinka.

– Vi gjorde fel, säger Amanda Sokolnicki, politisk redaktör på Dagens Nyheter, till SVT Sápmi.

I måndags publicerade Dagens Nyheter en ledartext om Anna Kinberg Batra med rubriken ”Det är inte Anna Kinberg Batras lapp i receptionen som är det största problemet”.

De valde att bildsätta med en bild på Kinberg Batra och Sametingets ordförande Daniel Lyngdorf Vinka – där Vinka var klädd i kolt.

”Upprepar skämtet”

Bildvalet har väckt kritik i sociala medier. En av flera som reagerat är Jon Petter Stoor, forskare vid Umeå universitet.

– Att skoja och ordvitsa med lapp som lapp eller same som lapp är ett jättevanligt förekommande skämt som jag tror att de flesta samer har upplevt, säger han och fortsätter:

– Säger man ifrån så kommer det som ett brev på posten att vad lättkränkt du är eller kan du inte ta ett skämt. Det är som att man upprepar det skämtet men på ledarplats i DN.

DN: ”Ett misstag”

Bilden kommer från TT:s bildarkiv. Där finns 4266 bilder på Kinberg Batra. Sedan bilden på henne och Vinka togs har det tillkommit 91 nyare bilder på landshövdingen.

Men enligt DN var bildvalet en olycklig slump. Efter att läsare hört av sig till tidningen så har bilden bytts ut.

– Det var ett misstag. Så fort vi fick ett mejl så ändrade vi bilden, säger Amanda Sokolnicki, politisk redaktör på Dagens Nyheter.

Hon fortsätter:

– Det fanns ingen tanke med den bilden som valts mer än att vi ville ha en annan bild än de som fanns på de andra platserna i tidningen. Vi visst inte vem mannen var som satt där bredvid men när vi förstod det olämpliga så bytte vi ut bilden. Vi gjorde fel!

Större perspektiv

Jon Petter Stoor tycker det är bra att man ändrat bild men tycker det är viktigt att lyfta frågan i ett större perspektiv.

– Det är bra att man förstår att det är problematiskt. Men jag tror att vi skulle behöva ha ett offentligt samtal om hur vi använder lapp och hur vi förhåller oss till det. Samer blir mer kränkta i samhället, det visar våra studier, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.