Sametingets tillförordnade kanslichef och tillika HR-chef Tommy Antonsson säger att arbetsbelastningen hos både chefer och personal har ökat. Foto: Pressbild Marcus Bäckström och Stefan Karlsson/SVT Sápmi

Efter konflikterna på Sametinget – stort antal sjukskrivna

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som konflikten fortsätter mellan Sametingets styrelse och kanslichef så går myndigheten på knäna.

Närmare tio anställda på Sametingens kansli är sjukskrivna – och ekonomichefen Peter Grönlund sagt upp sig.

”Det går inte att utesluta att rådande läge på Sametinget kan ha påverkat beslutet”, skriver han i ett mejl till SVT Sápmi.

Konflikten mellan Sametingets styrelse och kanslichefen Fredrik Österling fortsätter. Beslut från Statens ansvarnämnd, om kanslichefen ska avskedas eller inte, väntas komma i november eller december.

Under tiden är arbetsbördan tung på myndigheten. I dag har Sametingets kansli cirka 70 anställda. Av dem är närmare tio stycken sjukskrivna. Dessutom har ekonomichefen Peter Grönlund sagt upp sig.

Han medger att situationen på Sametinget kan ha spelat in då han valde att sluta.

”Jag har fått ett anställningserbjudande som jag, efter noggrant övervägande, tackat ja till. I mitt övervägande har jag beaktat personliga skäl och hälsoskäl, och det går inte att utesluta att rådande läge på Sametinget kan ha påverkat beslutet”, skriver Peter Grönlund i ett mejl till SVT Sápmi.

”Skapar påfrestningar för personalen”

HR-chefen Tommy Antonsson är, vid sidan av sina andra arbetsuppgifter, tillförordnad kanslichef då Fredrik Österling är sjukskriven till slutet av november. När nu även Peter Grönlund har slutat så ökar både Antonssons och personalens arbetsuppgifter ytterligare.

– Det ökar arbetsbelastningen på de chefer som är i tjänst då vi behöver dela på en del arbetsuppgifter. Personalen under dessa avdelningar får en ökad arbetsmängd då de får mer arbetsuppgifter som en chef egentligen ska hantera, säger han till SVT Sápmi.

Tommy Antonsson vill och kan inte precisera antalet på grund av sekretess men han medger att det är mellan fem och tio stycken. Och även om han inte tycker att det är så höga sjuktal i jämförelse med andra arbetsgivare så är han orolig.

– Utifrån att i stort sett varje tjänst består av ensamhandläggare så blir det stor påverkan på myndighetens arbete. Det är en ökad arbetsmängd där man inte ser någon lättnad inom en angiven tidsperiod och skapar påfrestningar för personalen.

Facken oroliga

SVT Sápmi har tidigare pratat med facket Saco-S på Sametinget som uttryckt oro för arbetsmiljö på Sametinget. Även fackombudet på ST Sápmi, Marie Enoksson är enig i oron.

– Det är en ohållbar situation. Det är tråkigt och det här är inte bra för Sametinget.

Till hur stor del det är konflikten mellan styrelsen och kanslichefen som har påverkat arbetsmiljön är oklart. Men enligt Enokson är det tydligt att det påverkar.

– Personalens arbetsmiljö påverkas definitivt när inte politiken och kansliet drar åt samma håll. Vi har ju dessutom två politiska organ över oss, dels våra egna sametingspolitiker, dels Sveriges regering genom kulturdepartementet. Nu är det en osäker situation på många sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.