Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rymdbasen Esrange i Kiruna kan bli den första platsen i Europa att skjuta upp satelliter. Nu oroas samebyarna i området att det ska påverka renskötseln. Foto: SVT/SSC

Esrange vill skjuta upp satelliter – samebyar kritiska: ”Våra marker”

Publicerad

Rymdbasen Esrange i Kiruna kan bli den första platsen i Europa att skjuta upp satelliter.

Nu oroas samebyarna i området att det ska påverka renskötseln.

– Redan nu är det besvärligt, säger Nils Johánas Allas, ordförande i Talma sameby.

I mitten av maj öppnade utrikesminister Tobias Billström (M), när han lanserade Sveriges nya rymdstrategi i USA, för att Nato-allierade och EU-länder kan få skjuta upp militära satelliter från Esrange.

Nu känner närliggande och berörda samebyar en oro för att verksamheten kan utökas ytterligare då Esrange ligger inom Talmas åretruntmarker.

Rymdbasen Esrange i Kiruna

– Redan nu är det besvärligt att arbeta med renarna där och jag tror att det kommer att förvärras i framtiden om verksamheten utökas, säger Nils Johánas Allas, ordförande i Talma sameby.

”Viktigt för Europa”

Under flera års tid har Swedish Space Corporation, SSC, planerat för uppskjutning av satelliter men projektet har flyttats fram flera gånger.

Just nu är de endast USA, Kina, Kazakstan och Frankrike som erbjuder satellituppskjutning men Frankrikes uppskjutningar utförs inte i Europa.

– Det här är viktigt både för oss, det skapar en förmåga, såklart för oss som bolag men också för Europa, att vi nu har den förmågan på den här kontinenten. Om drygt ett år hoppas jag att vi ska kunna skjuta upp satelliter härifrån, säger Charlotta Sund, vd för Swedish Space Corporation.

Den andra samebyn som berörs är Saarivuoma där Esrange planerar för att bygga två landningsplatser för raketer inom samebyns marker.

”Finns en nedlåtenhet”

Samebyn har därför gjort en utredning för att visa vilka konsekvenser det skulle få och man motsätter sig helt planerna.

– Om man kan landa på en betongplatta som är 40 gånger 40, varför ska man då bygga landningsbanor mitt ute på fjället? Den landningsbanan kan ligga inom Esrange område som redan är så exploaterad, säger Ol-Johán Sikku, utredare för Saarivuoma sameby.

Bägge samebyarna anser också att kommunikationen med Esrange skulle kunna vara mycket bättre.

– Det finns lite nedlåtenhet mot oss från deras sida, inte berättar de allt för oss, de gör endast det som lagen kräver. Men det här är våra marker och vi anser att det är vi som förvaltar och beslutar över dem, säger Sikku.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rymdbasen Esrange i Kiruna

Mer i ämnet