Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marcus H Rensberg, ordförande i Ruvhten sijte. Foto: Ann-Louise Rönestål Ek och Fredrik Vestberg/Sveriges Radio

Har slaktat 1400 renar – men det räcker inte

Uppdaterad
Publicerad

Ruvhten sijtes medlemmar har på länsstyrelsens begäran tillsammans slaktat ned över 1400 renar. Trots detta har länsstyrelsen slagit fast att samebyn fortfarande har 569 renar mer än tillåtet enligt tidigare beslut – och nu tvingas de betala vite.

– Vi mäktar inte med det här, det är helt omöjligt, säger Marcus Rensberg.

Ordföranden för Ruvhten Sijte sameby, Marcus Rensberg, uttrycker stor oro över det höga bötesbeloppet.  Det är en relativt liten sameby som redan är hårt trängd ekonomiskt på grund av tidigare kostsamma markkonflikter med staten. Det är därmed en omöjlighet för Ruvhten sijte att ta sig an den viteskostnad man nu har blivit ålagd menar han.

Oenighet inom samebyn

Anledningen till att länsstyrelsens föreskrifter inte följts inom tidsramen menar Marcus Rensberg är på  grund av att man inom samebyn varit oense om hur många renar varje enskild medlem skulle slakta ned.

– Några tycker att det är orättvist fördelat. Jag säger att ja, det är orättvist. Det är orättvist mot alla andra medlemmar i samebyn som följer det som beslutats. Det här är inte okej, det börjar kosta alldeles för mycket nu, säger Marcus Rensberg.

Avslag på överklagan

Samebyns representanter har tidigare överklagat länsstyrelsens beslut att vitesförelägga samebyn som enhet. I överklagan framgår att samebyn anser att vitet istället ska åläggas de enskilda medlemmar som överskridit det tidigare beslutade renantalet.

Förvaltningsrätten har dock avslagit det tidigare överklagandet eftersom samebyn enligt länsstyrelsen inte har redovisat de uppgifter som krävs angående tilltåtet och aktuellt renantal inom området. Efter detta har samebyn lämnat in en ansökan om prövningstillstånd hos kammarrätten respektive Högsta förvaltningsdomstolen men nekats i båda instanser.

Önskar stöd från länsstyrelsen

Nu har Ruvhten sijte formulerat en ny överklagan till länsstyrelsen och Marcus Rensberg menar att samebyn behöver hjälp från länsstyrelsen för att begära in det ytterligare underlag som krävs från enskilda medlemmar. 

– Vi hoppas väl att länstyrelsen den här gången ska klara av att göra det jobb dom är ålagda att göra. Det känns som att de lite lägger över ansvaret på oss. Men vi har inte den makten, vissa saker måste komma från  länsstyrelsen själva, säger Marcus Rensberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.