Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se första bilderna från inspelningen av julkalendern där Ella-Márge Nutti (t.v) spelar storasystern i familjen.

Så blir SVT:s julkalender 2024: ”En magisk fjällvärld”

Uppdaterad
Publicerad

Nu har inspelningen av julkalendern inför julen 2024 börjat – och för första gången kretsar den kring en samisk familj.

SVT Sápmi var på plats när inspelningen började i Kåbdalis i Norrbotten under veckan.

– Jag är övertygad om att ”Snödrömmar” kommer att trollbinda hela familjen, säger Anna Croneman programchef för drama på SVT.

Det är tre månader kvar tills årets julkalender ”Trolltider – legenden om Bergatrollet” har premiär. Men redan nu startar inspelningen av 2024 års julkalender ”Snödrömmar”.

Snön kommer inte

Den beskrivs som ett juläventyr som utspelar sig i en magisk fjällvärld. Den kretsar kring en sydsamisk familj som driver en skidort när det plötsligt en vinter inte kommer någon snö. Överallt snöar det – men inte på deras fjäll. De två döttrarna i familjen, Ristin och Áila, blir indragna i ett mysterium för att ta reda på vad som egentligen har hänt.

”Har varit min dröm”

Barnens roller spelas av Ellá Márge Nutti och Hedvig Åhrén. I övriga roller ser vi bland andra Anna Åsdell, Pávva Pittja, Olle Sarri, Christine Meltzer, Shirley Clamp och Måns Nathanaelson.

– Det här har varit min dröm men hade aldrig trott att det skulle få bli verklighet att spela i julkalendern, säger Ellá Márge Nutti som spelar den äldre av systrarna i familljen.

Hon har själv saknat fler samiska perspektiv i julkalendrarna när hon var yngre.

– Jag är jätteglad att det nu kommer en som visar samisk kultur och att den på så vis också visar att vi finns, säger hon.

”Ganska lik mig”

Hedvig Åhrén spelar hennes lillasyster – som är snabb och framåt.

– Den jag spelar i julkalendern är ganska lik mig, jag är också framåt och kan ibland säga saker innan jag tänkt efter, säger hon.

Nu väntar flera långa inspelningsdagar för flickorna. Julkalendern har premiär den 1 december 2024.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.