Foto: YLE

Petra Laiti belönas med Fredrika Runeberg-stipendiet

Uppdaterad
Publicerad

Aktivisten Petra Laiti uppmärksammas för sitt arbete om samernas situation och för fram ett samiskt perspektiv i den offentliga debatten, rapporterar YLE.

– För mig handlar det inte om ett individuellt pris. Jag känner att jag mottar det för vårt folk och speciellt nu för de samiska ungdomar som varit med och kämpat för våra rättigheter det senaste året, säger Petra Lati.

Laiti är ordförande för den samiska ungdomsföreningen Suoma Sámi Nuora. Priset som hon tar emot vill hon dela framför allt med de samiska ungdomar som kämpat för samiska rättigheter, säger hon till YLE.

Petra Laiti jobbar för samers rättigheter och att sametingslagen ska förnyas, något som ännu inte infriats.

Delades ut i helgen

”Liksom Fredrika strävar också Petra Laiti efter att skapa en mer rättvis och inkluderande värld. Laiti har försvarat mänskliga rättigheter trots den hatretorik hon har mött och hon har inspirerat andra till aktivism”, lyder priskommitténs motivering.

Stipendiet på 10 000 euro delas ut årligen på författaren Fredrika Runebergs födelsedag den 2 september.

Laiti vill framgent lyfta fram samernas rätt till självstyre över sina marker och vattendrag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.