Hittills har få samebyar ansökt om katastrofskadeskydd. Foto: Stefan Karlsson

Få ansökningar om katastrofskadeskydd

Uppdaterad
Publicerad

Fem samebyar har ansökt om betessyn för katastrofskadeskydd.

Men fler kan tillkomma framöver.

– Alla samebyar är ju inte på vinterbete ännu, säger Sören Långberg, Sametingets rennäringskonsulent.

Det är ovanligt få om man ser bakåt till tidigare vintrar förutom förra vintern, när inte en enda sameby ansökte om stöd. Det hade inte hänt på 15 år.

Betessynen för den här vintern har precis börjat och Sören Långberg, Sametingets rennäringskonsulent, är ute på en första betessyn.

– Hittills känns det bra att det är få som har ansökt men alla samebyar är ju inte på vinterbete ännu. Det är problem i de kustnära områdena på grund av en fuktig höst och stora snömängder men jag har inte hunnit dit på betessyn ännu, säger han.

Från 2017 och framåt har det varit desto sämre vinterbete för renarna. Vintern 2020-2021 ansökte totalt 26 samebyar från Norrbotten, Västerbotten och norra Jämtland om katastrofskadeskydd och vintern efter det ansökte 22 av 32 samebyar i Norrbotten men ingen i Västerbotten och Jämtland.

Enligt Sören Långberg kan det ännu komma in fler ansökningar eftersom sista ansökningsdag är 15 februari.

– Vi är bara i början av vintern och det jag har hört är att det inte är fullgott renbete i vinterlanden så troligtvis kommer betet inte att räcka till, säger Sören Långberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.