Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Britta Marakatt-Labba om guldbaggenomineringarna. Foto: Henrik Montgomery, TT / SVT

Filmen om Britta Marakatt-Labba kan vinna fyra Guldbaggar

Uppdaterad
Publicerad

Britta Marakatt-Labba kunde knappt tro att det var sant när regissören ringde. Filmen om henne nomineras till fyra Guldbaggar – bland dem det prestigefulla ”bästa film”.

– Jag sa wow när jag fick höra det, det är så roligt, säger Britta Marakatt-Labba.

”Historjá – Stygn för Sápmi” är en skildring av konstnären Britta Marakatt-Labbas liv och konst. En film om den samiska kampen och hur klimatförändringar hotar rennäringen.

Filmen är regisserad av Thomas Jackson och när han ringde till Britta för att berätta om Guldbaggenomineringarna bad han henne att sätta sig.

– Jag tänkte vad är det nu?, säger Britta Marakatt-Labba.

Filmen är nominerad i fyra kategorier: bästa dokumentärfilm, bästa film, bästa originalmusik och bästa ljuddesign. De har jobbat med filmen i tre år och det har tagit på krafterna berättar Britta Marakatt-Labba som är glad över att filmen är nominerad i så pass många kategorier.

– Det är bra att de samiska filmerna lyfts, säger hon.

Totalt har 23 svenska filmer nominerats, flest nomineringar har filmen Triangle of Sadness med 9 st, följt av Boy from Heaven med 7 st nomineringar. Filmerna Bränn alla mina brev, Comedy Queen och Jag är Zlatan är alla nominerade i sex kategorier.

Guldbaggegalan äger rum den 23 januari 2023 på Cirkus i Stockholm och direktsänds i SVT och SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.