Liselotte Wajstedts film ska bryta tystnaden i Sápmi

Uppdaterad
Publicerad

Man kan prata om vindkraftverk och gruvor, men när det kommer till psykisk ohälsa blir det tyst. Det säger en av huvudpersonerna i dokumentären ”Tystnaden i Sápmi”, som nu visas i SVT. 

– Vi vill nå ut till många. Jag hoppas att dokumentären ska väcka samtal, att folk ska våga prata om och synliggöra det som pågår, säger Ida Labba Persson i ett pressmeddelande. 

Marions mamma tog sitt liv

Hon är renägare och journalist och bor i en by utanför Kiruna. Tillsammans med Marion Anne Mienna Rimpi tar hon i dokumentären upp svåra ämnen och tabun, som sexuella övergrepp och självmord.

Marions mamma tog livet av sig efter att som ung ha utsatts för sexuella övergrepp. Ida har själv varit utsatt för en våldtäkt.

Arbetar med svåra teman

Dokumentären har tagit åtta år att göra för regissören Liselotte Wajstedt. 

– Jag har alltid arbetat med lite svåra teman som identitet, sorg och trygghet. Att arbeta med övergrepp har varit en naturlig förlängning av det. Jag vill vara en del i att förändra, säger hon. 

Liselotte Wajstedt är en samisk multikonstnär, som förutom film jobbar med kollage, måleri, foto, textil, skulptur och installationer. Hon kommer ursprungligen från Kiruna men bor numera i Stockholm.  

Svensk-norsk produktion

Hon har gjort flera dokumentärer som visats på internationella filmfestivaler. ”Tystnaden i Sapmi” är en svensk-norsk samproduktion. 

– Även om vi i den här filmen visar en mindre kultur än majoritetskulturen, så handlar det om allmänmänskliga frågor. Om vi ser mönster i det lilla kan vi även se det i det stora sammanhanget. Precis som att se mönster i sig själv – det är då vi kan vi förändra, säger Liselotte Wajstedt.

Missa inte ”Tystnaden i Sápmi”  onsdag klockan 20:00 i SVT2. Eller redan nu på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.