Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter 20 år, nu vill han lämna över hotellnyckeln till någon annan. Stefan Dillner i Saxnäs finna nya ägar till Saxnäsgården. Foto: SVT

Fjällgårdar till salu i Klimpfjäll och Saxnäs

Uppdaterad
Publicerad

I Kultsjödalen är nu två hotellanläggningar till salu, dels Saxnäsgården som tidigare haft stark koppling till det samiska äldreboendet, dels Klimpfjällsgården i Klimpfjäll.

– Vi har drivit Saxnäsgården i 20 år, nu känner vi att vi vill gå vidare, säger Stefan Dillner till SVT Sápmi.

Coronaåren slog hårt mot fjällanläggningarna. Och nu hoppas ägarna kunna sälja.

Ändringar har redan gjorts i verksamheterna. Klimpfjällsgården har öppet för boende men har stängt den för matgäster. I Klimpfjäll finns i höst endast högfjällshotellet öppen restaurang.

”Alldeles för dyrt”

Samtidigt drivs Saxnäsgården som vanligt i väntan på nya ägare. Men de har även släppt servicen till äldreboendet som ligger i anslutning till deras anläggning. Och de har sedan några år tillbaka även stängt av poolen på källarplanet.

  – Det blev alldeles för dyrt att hålla igång så där hoppas vi en ny ägare kan hitta ett sätt att använda nedre plan, säger Stefan Dillner som tillsammans med sin fru drivit hotellet sedan i början av 2000-talet.

Den delen av fastigheten som äldreboendet ligger i köptes loss av kommunen för ungefär ett år sedan.

– Det ser vi från kommunen som positivt för det var en dyrare lösning tidigare, säger Liselotte Hermansson, ansvarig för äldreomsorg och hemtjänst för fjällregionen Saxnäs och Dikanäs.

Längdskidåkningen viktig för Saxnäs

Men det är inte helt nattsvart för anläggningarna. Under de senaste tio åren har allt fler skidåkare från flera landslag valt att komma till Saxnäs.

– Det är väl det jag kan komma på som vi lyckats väl med här i Saxnäs och som vi jobbat mycket med, säger Stefan Dillner.

De anställda tycker han ska ha is i magen. Att hitta bra personal är svårt även om en ny ägare skulle hitta till Saxnäs redan i vinter. Men Dillner tror inte att det finns några skäl till oro för personalen inför en försäljning.

– Det finns ingen som tar med sin personal och det är verkligen en bristvara så jag tror de anställda kan känna sig trygga, säger han.

Hör hotellägaren Stefan Dilllner i Saxnäs i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer