Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se fåren gå runt och beta i mitt i bostadskvarteret i Klimpfjäll. Foto: Josefine Holgersson

Här betar fåren mitt i villakvarteret – grannarna protesterar

Uppdaterad
Publicerad

I byn Klimpfjäll finns villor, stugor, hotell, restaurang – och så fåren som betar fritt mitt i samhället.

Den traditionella djurhållningen har glatt många. Men en del har blivit så uppretade att de har gett sig på fåren med blå sprayfärg.

Det kan kanske låta konstigt för en del att får går och betar i andras villaträdgårdar. Men den traditionella djurhållningen är fullt tillåten ovanför odlingsgränsen där Klimpfjäll ligger i Västerbottens län.

Naturliga gräsklippare

Normalt har fårägaren Camilla Hjelm ändå sina får instängslade. Men när betet tog slut till hösten så valde hon i år att släppa dem fria.

– De flesta är väldigt positiva och tycker att det är bra, säger hon.

Fåren blir som naturliga gräsklippare där de vandrar mellan trädgårdarna. Och flera bybor har hyllat tilltaget med att det höjer mysfaktorn i samhället. Men alla är inte lika glada.

Målade fåren i protest

När Hjelm gick ut på Facebook och meddelade att fåren skulle släppas fritt så möttes hon av flera hårda kommentarer. Det slutade med att någon till och med gav sig på fåren med blå sprayfärg.

Men fårägarna står på sig.

– Några har tyckt att det inte är så kul att ha får på sin tomt. Men då får man stängsla in sin tomt om man är rädd om den. Vi har varit schyssta och sagt att om man vill hägna in någonting så har vi elstängsel och kan hjälpa till, säger Camilla Hjelm.

Se fåren ströva fritt i villakvarteret i klippet här ovanför

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer