Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vy mot Bealjege, Jiemhte. Foto: Alexandra Westerlund Karlsson, SVT

Fjällturismen minskar över hela fjällkedjan

Uppdaterad
Publicerad

– Vi märker av ett minskat tryck överallt, främst Jämtland och Härjedalen och framförallt Jämtlandstriangeln där vi ser störst minskning, säger Maria Persson, fjällchef hos svenska turistföreningen, STF.

Under de senaste åren och speciellt under pandemiåren 2020 och 2021 har det varit hårt turisttryck i den så kallade Jämtlandstringeln, en led som går mellan fjällstationerna Sylarna, Storulvån och Blåhammaren. Turisterna har varit så pass många att man från STF:s sida har lagt mycket arbete på att försöka inspirera besökarna till andra mindre besökta områden. STF marknadsför inte heller Jämtlandstriangeln och den är borttagen som signaturled bland annat för att minska slitaget på marken.

Samma tendens över hela fjällområdet

Ungefär samma tendens ser man i Västerbotten. Där har också turisterna minskat något, men besökarantalet är inte alls på samma nivå till området Abisko-Kebnekaise och Jämtlandsfjällen.

– Besökarna till Västerbotten har ökat under senare år också, det är bra att besökarna sprider ut sig lite, säger Maria Persson.

Enligt STF:s sätt att räkna har bara halva sommaren gått eftersom både augusti och september är stora vandringsmånader.

– Så det är lite tidigt att summera sommaren som helhet, men vi märker en minskning på många håll men inte lika mycket på gästnätterna som på övriga besökare och tältare i området och tidvis är också stationerna fullbelagda med gäster, säger Maria Persson.

Känns det att det är mera hanterbart nu när det har lugnat sig lite?

-Ja, definitivt. Det är klart att vi tappar gästnätter också men framförallt är det tältarna som rör sig omkring stationerna som minskar väldigt mycket och både våra anläggningar och området i sig. När vi har bara våra egna boenden så är det ganska lugnt. Det övriga trycket som bidrar till en så väldigt hög belastning, det känns som en hållbar utveckling, en välbehövlig paus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer