Arkivbild. Foto: Stian Lysberg Solum

Transportstyrelsen avslår ansökan om flygförbud för heliskiing

Publicerad

Gabna och Laevas samebyar ansökte om flygförbud för heliskiing under första delen av maj.

Nu har Transportstyrelsen avslagit ansökan.

– Det är anmärkningsvärt, säger Fredrik Andersson Huuva, vice ordförande i Laevas.

Den 5 mars ansökte Gabna och Laevas samebyar om flygförbud i Abisko- och Kebnekaisefjällen för perioden 1 maj till och med 14 maj.

Anledningen var för att skydda renarna under den mest intensiva tiden för att vajorna ska få lugn och ro under kalvningstiden. Tidigare år har det varit flygförbud men i år valde Transportstyrelsen att neka det.

– Orimligt att Transportstyrelsen ger rika skidåkare i helikopter företräde framför högdräktiga renar och nyfödda kalvar, säger Karin K Niia, styrelseledamot i Gabna sameby, i ett pressmeddelande, och får medhåll av Fredrik Andersson Huuva, vice ordförande i Laevas.

– Det är anmärkningsvärt att det tar sju veckor att komma fram till beslutet att man inte beviljar flygförbud. Det innebär att vi inte har en chans att påverka beslutet, då man meddelar det just innan restriktionsperioden ska träda i kraft, säger han.

Har överklagat beslutet

Frågan om heliskiing har varit en växande debatt de senaste åren då aktiviteten har ökat i fjällen vilket ställer till det för samebyarna.

Ett av Transportstyrelsens skäl till att man nekar flygförbud i år är att man menar att samebyarna inte kunnat bevisa att tidigare restrikstionsområden använts på korrekt sätt och att man inte kunnat visa konkreta konsekvenser på renarna.

Samebyarna har överklagat Transportstyrelsens beslut.

– Heliski hör inte hemma i den svenska fjällvärlden. Vi från vår sida kommer att fortsätta kampen och vi vill se att fler börjar säga ifrån så att vi kan få lugn och ro nästa vår, säger Karin K Niia, styrelseledamot i Gabna sameby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.