Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här guidar Anne-Ravna Allas kring var renar blivit påkörda i Sverige. Foto: Stefan Karlsson/SVT

Fler än 10 000 renar påkörda: ”Det är en massaker”

Uppdaterad
Publicerad

Ny statistik från polisen visar rendöden på vägarna.

Fler än 10 000 renar har blivit påkörda under de senaste fem åren.

– Det är djurplågeri efter vägarna. Det är en massaker som pågår, säger renskötaren Dan Persson.

Under de fem senaste åren, från 29 oktober 2018 fram till 30 oktober i år, har polisen fått kännedom om över 10 000 renpåkörningar i norra Sverige.

En av de värst utsatta sträckorna är den drygt nio mil långa sträckan på E10 från Skröven i söder till Moskojärvi i norr där 667 renpåkörningar inträffat.

– Den här sträckan är absolut värst med både trafik och med renpåkörningar, säger Joacim Lundqvist, viltsamordnare vid Polisregion Nord.

Och nu har man gått in i den värsta perioden för med halkan börjar också saltbilarna att rulla ut för att sprida vägsaltet vilket för renarna till vägen.

”En massaker”

För renskötaren Dan Persson i Gällivare skogssameby är det en mardröm. Han bevakar och ansvarar över fem mil av samebyns betesmarker som E10:an skär igenom.

– Det är fruktansvärt, säger han.

Han åker dagligen längs vägen, vid alla tider på dygnet, för att försöka skrämma bort renarna från vägen. Men han fortsätter trots det få flera samtal dygnet runt av polisen efter att trafikanter kört på renar. Som mest hade han nyligen sju påkörda renar samma dag.

– Man har en ständig oro, bara telefonen ringer så hoppar man till. Jag kan inte vara nånstans om kvällarna för jag måste vara nära och tillgänglig, säger Dan Persson.

Trafikverket har vidtagit flera åtgärder på delar av sträckan som hastighetssänkning och ren-varningsskyltar med blinkande ljus.

”En livsfara”

Åtgärderna har gett effekt men hade renägarna fått välja så hade man slutat salta vägen vilket Trafikverket inte får göra.

– Det är en livsfara att vara ute på vägarna och ta hand om de påkörda renarna. Jag har varit nära att bli påkörd, det var en hårsmån att bilen inte nuddade mig.

Mörkertalet antas dessutom vara stort. Flera renolyckor anmäls aldrig till polisen. Från polisens sida kan man inte mer än uppmana bilisterna att ta det försiktigt.

– Vår uppmaning är att håll avstånd och kör väldigt långsamt och sakta på de här platserna där det är renvarningsskyltar, säger Lundqvist.

Antalet renpåkörningar i respektive län:

Norrbotten: 5 608

Västerbotten : 3 033

Västernorrland: 319

Jämtland: 1 812

Dalarna: 124

Från 29 oktober 2018 – 30 oktober 2023.

Här är de fem mest drabbade kommunerna:

1) Gällivare: 1 193 påkörda renar

2) Härjedalen: 794

3) Kiruna: 770

4) Pajala: 685

5) Arvidsjaur: 558

Från 29 oktober 2018 – 30 oktober 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.