Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Arktisforskaren Rasmus Benestad om vad som behövs för att minska effekterna av klimatförändringarna. Foto: SVT/Fredrik Westerberg

Forskarens vädjan: ”Byt ut dem som inte bryr sig ”

Uppdaterad
Publicerad

Det arktiska området värms upp 3-4 gånger fortare än resten av världen.

Nu vädjar Arktisforskaren Rasmus Bebestad till både väljare och politiker inför söndagens val.

– Det måste till politiska beslut både nationellt och internationellt, säger han.

Den så kallade arktiska förstärkningen gör att uppvärmningen får större effekt i det arktiska området. Miljöerna svarar på ett sätt som gör att effekterna förstärks. Som när havsisen försvinner så tar det mörka havet upp värmen istället för när isen reflekterar tillbaka värmen.

Det finns fler sådana här effekter, och de skyndar på uppvärmningen av jorden. Arktisforskaren Rasmus Benestad anser att länderna måste satsa på internationella samarbeten för att vända utvecklingen i Arktis, och världen.

Följ SVT Sápmis valbevakning

Han anser också att de som suttit länge på poster och inte agerat för klimatet bör bytas ut.

– Vi har vetat om det här länge och mycket lite har hänt, min hypotes är att om man får nytt folk på viktiga positioner i samhälle och näringsliv, folk som bryr sig om att lösa de här problemen, då tror jag vi kan lösa det här, säger Rasmus Benestad, senior forskare på norska meteorologiska institutet, och chef på avdelningen för modell- och klimatanalyser.

”Byt ut de som inte skött sig”

Rasmus Benestad är också knuten till AMAP, Arktiska rådets arbetsgrupp för bedömning och övervakning av klimatet i Arktis. Enligt en AMAP-rapport från 2021 så måste utsläppen ner men det handlar också om att anpassa sig till ett förändrat klimat.

Där pekar man också på vikten av att utvidga klimatindikatorer tillsammans med urfolk, för att kunna övervaka förändringarna och vilken påverkan förändringarna har på samhällena i och kring Arktis.

Det är val på söndag i Sverige, vad har du för råd till politikerna?

– Politikerna bör främja användandet av förnybara energikällor och energisparande, så att behovet av energi går ner. Det är också viktigt att ta hänsyn till naturen, miljöfrågor och se till att det gröna skiftet skapar en mer rättvis värld, säger Rasmus Benestad, senior forskare på norska meteorologiska institutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ SVT Sápmis valbevakning

Mer i ämnet