Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Carina Sarri är ordförande i Kiruna sameförening, som är en av sameföreningarna och samebyarna som skickad en skrivelse till regeringen där de kräver att Sametingets parlamentsbyggnad ska placeras i Kiruna. I klippet hör du varför. Foto: Anna-Karin Niia/SVT Sàpmi och Murmans arkitekter/illustration

Sametingets parlamentsbyggnad aktuell igen: ”Vill ha den till Giron”

Uppdaterad
Publicerad

Samebyar och sameföreningar har skrivit till regeringen och kräver att Sametingets parlamentsbyggnad ska placeras i Kiruna. 2019 beslutade Sametingets plenum att den ska placeras i Staare (Östersund).

– Jag måste förhålla mig till plenums beslut, plenum har beslutat att parlamentsbyggnaden ska vara i Östersund, säger Håkan Jonsson, Sametingets styrelseordförande.

Totalt är det är sju samebyar och tre sameföreningar som skrivit till regeringen och kräver att Sametingets parlamentsbyggnad ska placeras i Kiruna.

– Därför att den var planerad till Kiruna från början och det är viktigt att Kiruna har en stor och viktig samisk institution, säger Carina Sarri, ordförande i Kiruna sameförening.

2004 startade historien om parlamentsbygganden

2004 sa dåvarande statsminister Göran Persson att Sametinget ska få en parlamentsbyggnad i Kiruna. Ännu 18 år senare har det inte tagits ett enda spadtag. Sametingets plenum beslutade 2019 att parlamentsbyggnaden skulle placeras i Staare (Östersund), men nu lyfts frågan igen att parlamentsbyggnaden ska placeras i Kiruna.

Skrivelsen är även skickad till Kiruna kommun och Sametinget.

– Jag fått med mig Kiruna Samerföreningens beslut, men jag måste förhålla mig till plenums beslut. Plenum har beslutat att parlamentsbyggnaden ska vara i Östersund. Om det ska förändras, som måste politikerna komma med ett nytt förslag och så får plenum ta ett beslut, säger Håkan Jonsson, Sametingets styrelseordförande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.