Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Framtiden för Aejlies lyftes i riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen hölls det ett riksdagsseminarium där representanter från Aejlies lyfte fram sin verksamhet och talade om behovet av en fortsatt samisk kulturverksamhet i Tärnaby. Och en central fråga som lyftes var det akuta behovet av en grundfinansiering som idag saknas.

Det var nästan fullt i  lokalen när Aejlies besökte riksdagen igår. Förutom representanter från Aejlies, kommunala och regionala politiker i Västerbotten fanns det ett tiotal riksdagsledamöter som kom och lyssnade. Bakom seminariet stod Moderaterna och Socialdemokraterna.

Nationell angelägenhet

Att komma till irskdagen och berätta har Aejlies verksamhetschef Oskar Östergren Njajta arbetat med under flera år och han ser ett stort behovet att frågan lyfts bredare än i Saepmie.

– Sverige har ett urfolk och det är samerna, vi är inte en angelägenhet i Västerbotten, Norrbotten eller norra Sverige utan samiska frågor måste lyftas nationellt, menar han.

Stöttas av Sametinget

Riksdagensseminariet inleddes av Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson visade sin stöttning till Aejlies och lyfte vikten av ekonomisk stöttning för de samiska kulturinstitutionerna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sametingets ordförande Håkan Jonsson utanför riksdagshuset. Resursbristen har redan diskuterats med regeringen, och nu hoppas han Statskontorets översyn ska ge mer pengar. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.