Anita Gimvall beskriver de senaste rättsliga turerna som en berg- och dalbana. Ena stunden glad och nästa stund sorgsen över hur myndigheterna agerar. Foto: SVT

Gimvall överklagar till Högsta domstolen

Uppdaterad
Publicerad

Två gånger har myndigheterna bränt ner Anita Gimvalls kåtaliknande byggnader vid Stenträsket.

Hon friades i tingsrätten, fälldes i Hovrätten och nu har Grimvall och hennes ombud valt att överklaga till Högsta domstolen.

Turerna har varit många och pågått i flera år mellan Anita Gimvall och de svenska myndigheterna.

Är hennes kåtaliknande byggnad vid Stenträsket mellan Storuman och Tärnaby ett svartbygge eller inte?

Det började redan 2011 när länsstyrelsen i Västerbotten fick en anonym anmälan om kåtan som Gimvall ett år tidigare hade renoverat och moderniserat.

Länsstyrelsen slog fast att hon måste ta ta bort kåtan och återställa platsen vilket i stället slutade med att kåtan brändes upp av myndigheterna i april 2018.

Ny kåta byggdes upp

Hon byggde upp den igen och länsstyrelsen menade återigen att den var placerad på ett område som omfattas av både strandskyddsregler och naturreservatsföreskrifter.

Gimvall överklagar till Mark- och miljödomstolen men rivningsbeslutet står fast. Länsstyrelsen polisanmälde dessutom henne för brott mot miljöbalken.

Anita Gimvall har hela tiden hävdat urminnes hävd, då hennes förfäder som var renskötare hade en koja på samma plats.

”Fegt och respektlöst”

Men tidigare i år så brändes även den nya byggnaden upp av Kronofogden mitt i natten.

– Så fegt och respektlöst, det finns inte ord till det, sa Anita Gimvall till SVT Sápmi.

Samtidigt har fallet varit upp i rättegången där Anita Gimvall friades i Tingsrätten. Men för en månad sedan meddelade Hovrätten att man river upp beslutet då den nya byggnaden var en ny byggnad i miljöbalkens mening, även om den i huvudsak var likadan som den tidigare byggnaden som stod på samma plats.

– Därför har det varit brottsligt att bygga upp kåtan igen efter att kronofogden hade bränt ner den, säger hovrättsrådet Lars Viktorsson, ordförande i målet, till SVT Västerbotten.

Överklagar till HD

Nu har Anita Gimvall överklagat domen till Högsta domstolen.

Hennes ombud skriver att de bebyggelser som har gjorts på platsen inte är att betrakta som någon ny byggnad, utan som en renovering av den mycket gamla kåtan som brändes ner av länsstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.