• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Sörby, i Örebro kommun, Örebro län. Det brinner i en byggnad på Restalundsvägen 20 med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Örebro.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Gimvall: ”Titta som de lämnat, det blir väl jag som får röja upp”

Uppdaterad
Publicerad

När Anita låg och sov hemma, inte långt från ”Gammkåtanäset” for länsstyrelsens handräckare från kronofogdemyndigheten ut för att bränna ner hennes byggnad – i mörkret.

– Så fegt och respektlöst, det finns inte ord till det, säger Anita Gimvall när hon visar SVT Sápmi platsen där hon åter förlorat sin koja.

Handräckningen som beordrats av länsstyrelsen utfördes natten mot fredag just före samernas nationaldag. Dagar efteråt letar en förtvivlad Anita Gimvall runt bland allt det som kronofogden kastat ut i snön.

– De kunde väl i alla fall knutit igen säckarna eller allrahelst hört av sig, nu blir det ju förstört, säger hon.

Det är Stenträsket i Storumans kommun som är platsen för följetongen, en samisk kvinnas kamp om sina rättigheter invid sjön där mer än sex generationer fiskat.

– De rättsliga processerna har haft sin gång och vi har begärt handräckning från Kronofogden meddelar länsstyrelsen.

Att Kronofogden begav sig till platsen utan att meddela Anita, som både förvarade samiska föremål och fiskeredskap i kojan, är hon bestört över.

– De har bara vräkt ut allt, glas har gått sönder, är det jag som ska rätt efter dem nu? undrar 73-åriga Anita Gimvall som inte kan se hur saneringen ska gå till. Hon har sommartid en lång sträcka att gå till sin fiskeplats, hon tvingas ro över sjöar.

Begär skadestånd

I februarisnön syns aska efter den nerbrända kåtaliknande byggnaden som för henne har en praktisk betydelse.

– Vi sköter ju fisket här. De har till och med bränt ner utedasset, vad ska det vara bra för, säger Anita som dokumenterar förödelsen. Hon har redan polisanmält det hela. Hon planerar begära skadestånd för det som förstörts.

Enligt kronofogdemyndigheten var det av säkerhetsskäl de genomförde bränningen utan att Gimvall fick veta något.

– Verkar vi farliga eller? Jag förstår inte. Det är som att de går till attack mot mig, säger Anita Gimvall.

Vad säger dina barn och barnbarn om att du inte har rätt enligt svensk lag?

– De var att jag har rätt. Det är vår lag som gäller säger Anita Gimvall.

Föräldrarnas aska

Sedan 1700-talet finns det dokumenterat att det funnits förfärder till henne på platsen. Trots hennes strävan om att peka på urminnes hävd har det i rättliga prövningar inte gett henne rätt att uppföra någon ny byggnad på platsen.

Anita pekar ut mot sjön Stenträsket där hon och hennes barn fiskar röding och öring.

– Här utanför har askan efter mina föräldrar strötts. Här ska väl jag också en gång vila.

Området är ett Natura 2000-området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.