”Vi tyckte att det fanns en säkerhetsaspekt i det här”, säger Camilla Fahlander (t.v), enhetschef för Kronofogden i norr, om varför de lät bränna Anita Gimvalls byggnad i det fördolda. Foto: Pressbild/SVT

Kronofogdens chef: Därför fick Anita inte veta något

Uppdaterad
Publicerad

Kronofogden tog en bakväg på kvällstid, bar ut Anita Gimvalls saker och brände ner hennes kåtaliknande byggnad i Stenträsket.

De ansträngde sig för att hon inte skulle veta att det hände.

– Förvarning fick hon våren 2022, mer än så måste vi formellt inte göra, säger Camilla Fahlander, enhetschef för Kronofogden i norr.

SVT Sápmi har tidigare rapporterat om turerna kring byggnaden vid Stenträsket, en byggnad som i två omgångar nu har bränts ner av myndigheten. Det här efter att länsstyrelsen i Västerbotten pekat på bristande bygglov.

Att Anita i olika rättsliga instanser pekat på urminnes hävd tar de statliga myndigheterna inte hänsyn till.

– Det är en sådan chock, jag mår jättedåligt efter hur de har gjort med mina tillhörigheter, att de inte ringde eller skickade ett brev, säger en sammanbiten Anita Gimvall efter att hon upptäckt vad som hänt.

”En säkerhetsaspekt”

Hon upptäckte det först i måndags, under den samiska nationaldagen, att myndigheterna hade tänt eld på byggnaden redan på torsdagskvällen veckan före.

– Vi tyckte att det fanns en säkerhetsaspekt i det här. Att bränna ner den när det inte fanns en massa människor samlade, säger Camilla Fahlander som är chef för den kronoinspektör som alltså för en vecka sedan begav sig ut till den ensliga platsen i Storumans kommun och brände ner byggnaden.

Det var 2018 som Kronofogden förra gången lät bränna ner hennes kåta efter beslut av länstyrelsen om att den inte får stå där. Men Anita Gimvall, fast besluten om att fortsätta vistas och vara på den plats där hennes släkt varit i över 130 år, lät återuppbygga den. Den gången hann hon själv tömma byggnaden på saker och skruva loss delar av byggnaden – som fönster och dörrar. Den här gången hittade hon sakerna i säckar på marken. Glas var krossat och delar av inredningen förstörd.

– Ja, kronoinspektören har ställt hennes tillhörigheter i snön i några säckar, bekräftar Camilla Fahlander och fortsätter:

– Jag vet att det väcker mycket känslor, därför gjorde vi så här.

Ställde sakerna i snön

Byggnaden stod på en plats som sommartid endast kan nås med båt och som vintertid bara ligger några kilometer ifrån Anitas hus.

– Det är bara att hon får göra anspråk på vad som gått förlorat, det går alltid att begära skadestånd, säger enhetschefen för Kronofogden Camilla Fahlander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.