Sametingets ordförande Daniel Holst Vinka (JoF). Foto: Anna-Karin Niia/Arkivbild

Guide: Sametingets plenum i Arvidsjaur

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen startar Sametingets plenum i Arvidsjaur. Flera stora frågor ligger på bordet – och det väntas bli en het debatt.

Hur länge pågår Sametingets plenum i Arvidsjaur?

På måndag är det partiöverläggningar hela dagen. Plenum startar på tisdag kl. 08.30 och pågår fram till lunch, då ajourneras plenum. Efter lunch på tisdag startar parlamentarikerkonferensen där alla tre Sametingens ledamöter träffas för den sjunde konferensen med temat Grön omställning – konsekvenser för samisk näring och kultur, Urfolks matsystemer.

På onsdag kl. 15.00 återupptas plenum och pågår till fredag med avslutning senast kl. 18.00.

Vad finns på föredragningslistan?

De vanliga punkterna interpellationer och svar och styrelsens och nämndernas redovisningar till plenum. Sametingets uppdrag att analysera hur samebyarnas interna organisation, beslutsfattande och regler för medlemskap ska utformas, där Sametingets styrelse lägger fram ett förslag till beslut. Dessutom ska plenum handlägga språkpolitisk strategi och revidering av kulturpolitisk handlingsprogram och finns med på föredragningslistan, där utöver ska plenum också handlägga tio motioner och några val.

Vad väntas vålla störst debatt?

På torsdag väntas Sametinget diskutera samebyarnas interna organisation – om det inte blir ändrad turordning i föredragningslistan – och där ser det på förhand ut som att den punkten kommer att vålla mycket debatt. I förslaget som Sametingets styrelse lägger fram framkommer att styrelsens utgångspunkt är att alla samer har renskötselrätt och man föreslår medlemskapet delas i två delar, en för dem som äger renar och en för dem utan renar. Styrelsen föreslår också att medlem i samebyn är den same som kan härleda sitt ursprung till samebyn.

Sametinget fick i uppdrag av den förra regeringen att arbeta fram förslag på hur samebyarna ska organiseras internt och i direktiven framgår det att en majoritet av samebyarna ska stödja förslaget. Från oppositionspartiet Guovssonástis sida har det framkommit kritik eftersom man menar att förslaget från Sametingets styrelse inte följer direktiven.

Ett annat ärende som kan vålla debatt är § 23 kulturpolitisk handlingsprogram, där har samelandspartiet redan gått ut med kritik mot styrelsens sätt att behandla ärendet. Handlingsprogrammet har inte varit ute på remiss hos de samiska institutionerna och organisationerna och det reagerar partiet mot.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.