Charina Knutson, doktor i arkeologi. Foto: Ann Kristin Solsten, Linnéuniversitetet

Forskaren: Sverige bryter mot FN-löften om samiskt kulturarv

Uppdaterad
Publicerad

Samer involveras sällan i hanteringen av sitt eget kulturarv.

Det menar Charina Knutson, doktor i arkeologi, som skrivit en avhandling vid Linnéuniversitetet.

– Det finns allt att vinna på att involvera samer i förvaltningen av samiskt kulturarv, säger hon.

2007 var Sverige med och röstade igenom FN:s urfolksdeklaration. Enligt den har samer i Sverige rätt till att bli kontaktade och involverade arkeologiska projekt som rör det egna kulturarvet.

Men verkligheten visar i stället att samer sällan blir involverade enligt en ny avhandling som Charina Knutson, doktor i arkeologi, har gjort vid Linnéuniversitetet. Hon har jämfört situationen i Sverige med två länder som har kommit längre med införandet av FN:s urfolksdeklaration, nämligen Norge och provinsen British Columbia i Kanada.

Resultaten visar att ett ökat deltagande i hanteringen av det egna kulturarvet är fullt möjligt, och att Sverige kan hämta inspiration från Norge och Kanada.

Hon menar att det skulle leda till en rikare förståelse av samisk kultur och att Sverige följer FN:s urfolksdeklaration.

”I Norge har de löst det”

I Norge har staten delegerat ansvaret för samiska fornlämningar till Sametinget och de står för förvaltning, inventering och beslutar om en fornlämning kan tas bort.

– I Sverige finns en skepsis mot att sätta ”etniska etiketter” på fornlämningar. I Norge har de löst det. Man har kommit överens om att om fornlämningen är av en viss typ och har en viss ålder, då är det Sametinget som har ansvaret. Det är en respektfull diskussion, ingen konfliktfråga, säger Charina Knutson.

När det gäller British Columbia i Kanada där det bor drygt 200 olika urfolk, så finns det en lag som säger att urfolken måste rådfrågas när en arkeologisk undersökning ska genomföras i områden där de bor.

– Man har genom lagstiftning försäkrat sig om att arkeologer och urfolk pratar med varandra. Det är fullt möjligt där och borde vara möjligt även i Sverige. Flera jag pratade med i British Columbia tyckte det var konstigt att arkeologer i Sverige inte behöver konsultera urfolk.

Större samiskt deltagande är möjligt

Charina Knutson menar att resultaten från Norge och Kanada gör att det är fullt möjligt att involvera samer på svensk sida mer men att man bör rådfråga vilken typ av lösning de vill ha.

– Att urfolket sätter ord på hur de vill att kulturarvet ska förvaltas kan bli ett verktyg för verklig förändring. Det finns allt att vinna på att involvera samer i förvaltningen av samiskt kulturarv. Då kan staten visa att man menar allvar med FN:s urfolksdeklaration. Vi skulle också få en rikare förståelse av den samiska historien, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.