Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson ska diskutera Statskontorets kritiska rapport med kulturminister Parisa Liljestrand. Foto: Sameradion och TT

Håkan Jonsson kallad till kulturministern – ska diskutera kritisk rapport

Uppdaterad
Publicerad

Efter Statskontorets rapport om allvarliga brister inom Sametinget, ska styrelseordföranden Håkan Jonsson diskutera frågan med kulturminister Parisa Liljestrand (M).

– Jag ser fram emot mötet på torsdag. Mycket av det som Statskontoret pekar ut som brister kan vi förbättra, säger Jonsson till SVT Sápmi.

Statskontoret är en myndighet som analyserar hur statligt finansierade verksamheter fungerar. I slutet av november kom en rapport, som konstaterade att ”...Sametinget inte helt fullgör sitt uppdrag inom rennäringen och samhällsplaneringen”.

– Rapporten är intressant även om jag inte håller med om allt, säger Håkan Jonsson, Jakt- och fiskesamerna.

”Inte ändamålsenlig”

Statskontoret anser att Sametingets ledning, styrning och uppföljning inte är ändamålsenlig.

Sametinget hinner inte med alla sina uppgifter, när det gäller renskötsel, rovdjur, viltskador och att ta tillvara samiska intressen i samhällsplaneringen, heter det i rapporten.

Brister i årsredovisning

Verksamhetsplanen, årsredovisningen och budgetunderlaget har brister, som gör det svårt att bedöma myndighetens resultat och behov av resurser, enligt Statskontoret.

Sametinget är en verksamhet med dubbla roller, både myndighet och politiskt organ, och nu prioriterar Håkan Jonsson det administrativa.

– Just nu lägger jag 90 procent av tiden åt myndighetsdelen, för att styra upp det, och tio procent åt politiken. Om vi får ordning på det här, kommer det sedan att rulla på, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.