Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Jon Henrik Fjällgrens mamma, Ulla, berättar om hur det var då hon hämtade honom på barnhemmet. Och vi får se hans första resa tillbaka till barnhemmet i vuxen ålder. Foto: SVT

Här besöker Jon Henrik Fjällgren barnhemmet – för första gången sen adoptionen

Uppdaterad
Publicerad

I en ny dokumentär får man följa Jon Henrik Fjällgrens resa.

Bland annat besöker han för första gången barnhemmet som han blev adopterad från.

– Så här nära har jag nog aldrig varit min mamma, säger han.

Jon Henrik Fjällgren, 36, slog igenom för tio år sedan när han vann svenska Talang.

Efter det har han bland annat deltagit i Melodifestivalen fyra gånger, första gången med låten ”Jag är fri (Manne leam frijje)” som han kom tvåa med.

Nu är är han aktuell med en ny dokumentär om sitt liv som går att se på SVT. Där berättar han bland annat om sin uppväxt efter ha kommit till Sverige som väldigt liten.

Jon Henrik Fjällgren är född i Cali i Colombia och bodde de första månaderna på ett barnhem. Han blev sedan adopterad av Jan och Ulla Fjällgren.

”Saknade inte barnhemmet”

– Vi var där i några dagar och fick gå igenom adoptionsprocessen i domstol. Jag fick ta hand om honom, skratta och krama honom. Han saknade inte barnhemmet alls och sen fick vi åka hem, säger Ulla Fjällgren i dokumentären.

– Vi kom hem den 13 december till Frösön. Då hämtade Jan och flickorna oss och de fick också hålla honom på en gång och han fann sig i familjen som han inte hade varit någon annanstans. Glad och positiv från början som han alltid har varit.

I dokumentären besöker Jon Henrik Fjällgren barnhemmet där han bodde sina första månader i livet.

– Barnhemmet har flyttat runt i området genom åren men så här nära har jag nog aldrig varit min mamma.

– Det är säkerligen omgjort på många ställen, nu när jag hör barnskrik så tänker jag på att många av de där är ju i samma situation som jag var. Övergiven, säger han.

”Vet inte så mycket om mamma”

Fjällgren berättar att han inte vet så mycket om sin bakgrund och biologiska mamma.

– Jag vet inte så mycket om min mamma mer än att hon var från ursprungsbefolkningen. Men sedan har hon försvunnit spårlöst så det är svårt att veta om hon lever eller var hon är.

– Jag vet att hon var 19 år gammal och ville egentligen inte lämna bort mig. Men hon ville att jag skulle få en trygg familj och var rädd att hon själv inte kunde ge mig det ett barn behöver, säger han.

Se dokumentären om Jon Henrik Fjällgren på tisdag klockan 21.00 i SVT1. Eller redan nu på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.