Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här utsätts kulturminister, tillika sameminister, Parisa Liljestrand (M) för ett quiz om Sápmi. Foto: Stefan Karlsson

Här blir det svettigt för sameministern: ”Nämen, är det inte?”

Uppdaterad
Publicerad

Kulturminister, och tillika sameminister, Parisa Liljestrand (M) besökte Jokkmokk för att lära sig mera om Sápmi. Då passade SVT Sápmi på att utsätta henne för ett quiz – och det blev svettigt för ministern.

Frågorna var lätta tyckte reportern. Vilka är de samiska språken på svenska sidan av Sápmi? Nämn tre samiska förvaltningskommuner! Och vad heter Sametingets ordförande?

Men det var inte fullt lika enkelt för ministern med ansvar för bland annat de nationella minoriteterna och det samiska folkets språk och kultur. Det även om hon vara nära några gånger.

– Det var en kuggfråga, säger hon efter sista frågan då förvirringen blir total.

Se quizet med ministern i klippet här ovanför.

Facit på frågorna till ministern

Vilka är de samiska språken på svenska sidan av Sápmi?

Nordsamiska, sydsamiska, lulesamiska, pitesamiska och umesamiska.

Nämn tre samiska förvaltningskommuner!

Totalt finns det 25 stycken förvaltningskommuner där samer bland annat har rätt att använda sitt språk i kontakter med kommunen och myndigheter i området. De är: Arjeplog, Arvidsjaur, Berg , Dorotea, Gällivare, Härjedalen, Jokkmokk, Kiruna, Krokom, Luleå, Lycksele, Malå, Sorsele, Stockholm, Storuman, Strömsund, Sundsvall, Umeå, Vilhelmina, Vindeln, Åre, Åsele, Älvdalen, Örnsköldsvik och Östersund.

Vad heter Sametingets ordförande?

Sametingets ordförande, motsvarande talman, heter Daniel Holst Vinka. Ministern svarar Håkan Jonsson som är Sametingets styrelseordförande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.