Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kultur- och sameministern Parisa Liljestrand i pulkan bakom Helena Läntas härk. Foto: Stefan KarlssonVisa alla (2)
Visa alla (2)

Sameministern på läroresa i Jokkmokk: ”Genuint svåra samtal”

Uppdaterad
Publicerad

Kultur- ja sameminister Parisa Liljestrand är på Jokkmokks marknad för att lära sig mer om Sápmi. Hon är inbjuden av Sametinget som är värd för besöket.

– Jag hör från flera håll om hot och hat och respektlöshet som riktas mot samer och det oroar mig, säger hon.

Parisa Liljestrand har en hel dag fullspäckad med möten med samiska organisationer och besök på Ájtte fjäll- och samemuseum. På förmiddagen var hon på besök hos Helena Länta och några av hennes renar i byn Vajmat. Syftet med mötet är att ministern ska lära sig mer om samiska frågor och om samernas situation.

– Jag ser att man behöver kunskapshöjande insatser för att majoritetssamhället ska förstå, lära och respektera våra nationella minoriteter däribland samerna, naturligtvis, säger hon.

Hon fortsätter:

– Jag hör från flera håll om hot och hat och respektlöshet som riktas mot samer och det oroar mig. Vi måste börja prata om det på ett tydligare sätt och markera mot det, säger Parisa Liljestrand.

”Genuint svåra samtal”

Under besöket i Vajmat träffade Parisa Liljestrand representanter för Samernas Riksförbund och fick höra om de utmaningar som rennäringen är utsatt för. Hon konstaterar att rennäringens utmaningar både är kopplade till naturresurser och samhällets prioriteringar i övrigt.

– Det har varit fint att vi har påbörjat ett samtal alla vi trycker på vikten av att kunna diskutera det som är genuint svårt, säger Parisa Liljestrand.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.