Byggnationen av renodukten i Robertsfors. Tobias Jonsson (t.h) i Gran sameby hoppas att den ska underlätta mycket för rennäringen. Foto: Trafikverket / Sameradion

Här byggs renodukten över E4

Publicerad

Nu byggs den första renodukten över E4 i Robertsfors i Västerbotten. Det är den första av två – en till är planerad två mil norrut.

– Renarna har visat med sin närvaro i området att här är det lämpligt att bygga, säger Tobias Jonsson i Gran sameby till SR Sameradion.

Byggarbetet pågår på Glada berget vid sidan om E4. Än är det långt kvar innan invigningen i oktober men Tobias Jonsson i Gran sameby är väldigt positiv till lösningen.

– Vi har haft problem över en längre tid över den här platsen. Renarna samlas naturligt i anslutning till E4 här, de visar att de rör sig mycket fram och åter i området. Och då är det en passage för dem helt enkelt, säger han till SR Sameradion.

”Det är jätteviktigt”

Namnet renodukt kommer just av att det är renarna själva som har valt platsen för övergången. Tanken är att det ska vara så naturligt som möjligt för dem – så att de inte störs så mycket av infrastrukturen.

– Infrastrukturen påverkar rennäringen jättemycket. Och det är jätteviktigt att vi får till stånd lösningar, framför allt funktionella samband mellan olika renbetesområden, säger Tobias Jonsson.

Han fortsätter:

– I dag är det på många platser där det inte fungerar. Och där måste det göras åtgärder. Antingen att man tar bort infrastruktur eller arbetar med alternativa lösningar som det här.

En till renodukt är planerad att ligga ungefär två mil norr om platsen.

Lyssna på SR Sameradions intervju med Tobias Jonsson här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.