Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sáminuorras ordförande Sara-Elvira Kuhmunen,var en av dem som överlämnade 70 000 namnunderskrifter till regeringen idag. Hon fick fler funderingar än svar efter mötet med näringsministern, hör mer om det i klippet. Foto: Josefine Holgersson/SVT Sápmi

Överlämnade 70 000 gruvprotester till näringsministern

Uppdaterad
Publicerad

70 000 namn på personer som vill stoppa gruvplanerna i Gállok inom Jokkmokks kommun lämnades på fredagsförmiddagen över till Sveriges näringsminister, Karl-Petter Thorwaldsson (S) i Stockholm.

Sáminuorras ordförande Sara-Elvira Kuhmunen, Daniel Holst, Sametingets talman och serietecknaren Mats Jonsson överlämnade de 70 000 namnunderskrifterna och ett brev till näringsministern utanför regeringskansliet.

Det är Tor L Tuorda från Gruvfritt Jokkmokk som står bakom brevet, där man kräver att näringsministern och Sveriges regering inte tillåter någon gruva i Gállok. I brevet lyfts skäl som att världsarvet Laponia hotas, att man bryter mot FN:s urfolksdeklaration, samt att en eventuell gruva medför att människor behöver flytta.

– Sametinget är det samiska självstyret för det samiska folket och det vi trycker här på är självbestämmandet över våra marker, säger Sametingets talman Daniel Holst.

Han fortsätter:

– Sametinget uttalade redan 2013 att man skulle avsluta all prospektering på samiska marker tills dess att urfolksrätten är en del av svensk lagstiftning.

”Angelägen om att ha en god dialog med människor”

Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson svarade så här i en skriftlig kommentar innan mötet:

”Det är en grundläggande demokratisk rättighet att demonstrera och uttrycka sina åsikter. Det tycker jag självklart är bra. Idag ska jag ta emot namnunderskrifter mot en gruva i Kallak/Gállok. Jag är angelägen om att ha en god dialog med människor, företag och andra aktörer som har olika ståndpunkter i de viktiga frågor som jag som näringsminister ansvarar för – oavsett ämne.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.