Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här skjuts raketen upp – och norrskenet bildas på himlen. Foto: Stefan Karlsson

Här skjuts raketen upp – och norrsken bildas på himlen

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera misslyckade försök har nu raketen Bror skjutits upp vid rymdbasen Esrange i Kiruna. På himlen sprakade sedan ett konstgjort norrsken – följt av ett riktigt sekunder senare.

Forskare vid Institutet för rymdfysik (IRF) använder raketen till att studera förhållanden i den jordnära rymden (jonosfären).

Raketen skickades upp precis efter solnedgången för att möjliggöra det färggranna spektaklet. Grundämnet barium släpptes ut på en höjd av 10-20 mil, och gjorde molnen självlysande i solskenet som fortfarande fanns kvar på den höga höjden.

”Det här var förmodligen den vackraste raketuppskjutningen jag sett på Esrange”, säger Krister Sjölander från rymdbolaget Swedish Space Corporation (SSC) i ett pressmeddelande.

”Viktiga resultat”

Uppskjutningen skedde ett dygn efter att det egentliga slutdatumet för satsningen som tidigare fått avbrytas på grund av dåliga väderförhållanden.

Syftet med att studera förhållandena i jonosfären är att kunna ge bättre prognoser för solens aktivitet och hur det påverkar infrastruktur på jorden och satelliter.

”Vi har fått viktiga resultat. Jag hoppas att en analys av informationen kommer att ge oss möjligheten att ta ytterligare ett steg för att förstå ett så fantastiskt fenomen som norrskenet”, säger IRF-forskaren Tima Sergienko, huvudansvarig för experimentet.

På renbetesmarker

Rymdbasen Esrange ligger på samebyn Talmas renbetesmarker. Rymdprojektet har kantats av kritik från samebyn genom åren då det ökade antalet uppskjutningar begränsar rennäringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.