Åtta deltagare i samiska kläder i en tv-studio med vinterlandskap i bakgrunden. Bild från SVT:s partiledardebatt inför val till Sametinget 18 maj.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur ska rennäringen förvaltas? Hör debatten inför valet till Sametinget 18 maj. Foto: SVT

Hård debatt om rätten att tillhöra samebyar: ”En ödesfråga”

Uppdaterad
Publicerad

Det är frågan som tydligast skiljer partierna i Sametinget från varandra.

Frågan om alla samer ska ha samma rättigheter eller inte.

– Det här är en ödesfråga, att vi verkligen kan enas, säger Håkan Jonsson, partiledare för Jakt- och fiskesamerna, i SVT:s partiledardebatt.

Den 18 maj är det val till Sametinget. Samiska rättigheter är den fråga som, enligt en färsk Novus-undersökning, är viktigast för väljarna. Och det är den fråga där åsikterna går som mest isär inom Sametinget.

Den nuvarande styrelsen har drivit igenom att Sametingets officiella hållning är att alla samer ska kunna tillhöra samebyar. Det då flera av urfolksrättigheterna på svensk sida är uppbundna i att du är medlem i en sameby.

Sámediggeválggat 2025

Men bland oppositionspartierna, som i flera fall står närmare renskötseln, växer oron om att det ska göra det ännu svårare för samebyarna. De tampas redan med storbolag som vill exploatera markerna. Om samer som inte är renskötare släpps in i deras verksamhet så är de rädda att det blir svårare för dem att hävda sin rätt.

”Avgörande fråga”

När partierna möttes i SVT:s partiledardebatt var debatten stundtals hård.

– Det handlar egentligen om att föra vidare traditioner, att inte känna sig som främling i områden som förfäderna upparbetat, säger Håkan Jonsson, Sametingets styrelseordförande och partiledare för Jakt- och fiskesamerna

För honom är det en självklarhet att samebyarna öppnas upp för alla samer. Som oppositionen ser det leder däremot hans ståndpunkt till att rättigheter tas ifrån renskötande samer.

– Så länge vi tror att lösningen är att vi ska ta något från den ena och ge något till den andra, då har vi fokuserat helt fel, säger Marianne Gråik, partiledare för det största oppositionspartiet Samelandspartiet.

Hon fick svar från Marie Persson Njajta i Landspartiet Svenska Samer.

– Var det så att männen fick mindre rättigheter när kvinnors rättigheter erkändes? Är det någon som får mindre rättigheter för att HBTQI-samers rättigheter erkänns? Nej, det är inte så.

Vill ta bort renskötseln

Så där har debatten gått i Sametinget nästan ända sedan det inrättades 1993. Och under partiledardebatten uttryckte flera en trötthet kring att frågan blivit en stoppkloss som förhindrar politikerna från att komma vidare och diskutera andra frågor.

Lars Miguel Utsi, partiledare för Guovssonásti, vill att förvaltningen av renskötseln helt flyttas bort från Sametinget.

– Vi behöver en förvaltande myndighet som arbetar för samebyar, rennäringen och främjar dess behov och försöker stärka den. Det sker inte i dag, säger han.

Se valdebatten på SVT Play eller på lördag klockan 16:25 på SVT2.

Höjdpunkter från valdebatten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sámediggeválggat 2025

Mer i ämnet