Tarsita Agelborg. Foto: Privat

Hej Sápmi: ”Samiska relationer är väldigt härliga”

Publicerad

Namn: Tarsita Agelborg

Ålder: 65 år

Familj: Komplicerad historia

Bor: Duved

Sysselsättning: Musiker, terapeut och healer

Vad betyder Sápmi för dig?

– Det betyder hemma för mig. Jag har flera hemma på jorden, men Sápmi är verkligen hemma. Det är en plats där jag kan vara same utan att hela tiden huggas, förstöras och hånas. Det är ett ställe där man kan utvecklas som same. Det är ett underbart ställe.

Vad är det bästa med att vara same?

– Det bästa är naturen och renen. Det finns vissa saker som vi samer har tillsammans som är sådär väldigt fina, varma och kärleksfulla. Samiska relationer är väldigt härliga. Den varma närheten som vi samer har med varandra.

Vem är din förebild?

Min mormor Iris var en förebild. Men faktiskt har Maxida Märäk varit ett stort stöd i en svår situation i Jokkmokk och också varit en förebild med sitt stora mod. Och så måste jag säga att det finns några Marakatt-konstnärer.

Om du får drömma – vad skulle vara den bästa nyheten på SVT Sápmi någonsin?

Det vore absolut att vi har ett självstyre i Sápmi i många frågor och att vi har en vetorätt. Tänk er att ni helt plötsligt säger att ILO har gått igenom och vi har vetorätt när det gäller gruvor, kärnkraftverk och stora ingrepp i naturen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.