Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Filmen ”Historjá – stygn för Sápmi” belönades på Kristallengalan för årets dokumentärprogram. Filmen handlar om Britta Marakatt-Labbas liv, och hon tog själv emot priset på scenen. Foto: SVT

”Historjá – stygn för Sápmi” vann pris igen – på Kristallengalan

Uppdaterad
Publicerad

Filmen ”Historjá – stygn för Sápmi” fortsätter ta hem priser. På Kristallengalan på måndagskvällen belönades filmen för årets dokumentärprogram.

Dokumentären handlar om textilkonstnären Britta Marakatt-Labbas liv, som inneburit en kamp för samers rättigheter och ett ständigt pågående arbete för att synliggöra den samiska kulturen. 

Nämnde extremvädret

Precis som tidigare började hon sitt tacktal på nordsamiska innan hon övergick till svenska.

Britta Marakatt-Labba nämnde klimatförändringarna, som är en stor del av filmens tema.

– Kyla, värme, snöstorm och hagel, allt det som som räknas till dagens händelser i klimatet. I dag är det mer än någonsin väldigt viktigt att vi öppnar alla våra sinnen, för vi vet ju vad som hänt den senaste månaden, sa hon när hon tillsammans med regissören Thomas Jackson tog emot priset på den 19:e Kristallengalan

I dokumentärklassen tävlade totalt fem bidrag.

Två guldbaggar

– Fantastiskt roligt. Vi har förberett oss med några guldbaggar i januari, sa Thomas Jackson.

På Guldbaggegalan fick ”Historjá – stygn för Sápmi” två priser – för bästa dokumentärfilm och bästa originalmusik. Filmen har även belönats på en dokumentärfilmfestival i New York. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.