Foto: Svenska kyrkan

Högtidlig invigning av Mariamaljan i Östersund

Uppdaterad
Publicerad

Efter månader av arbete pryder Mariamaljan, tillverkad av konsthantverkaren Anna Maria Marsfjell, Stora kyrkan i Östersund.

Svenska kyrkan har under Marie bebådelsedag en invigning av konstverket vid söndagens högmässa.

– Jag kommer vara stolt att visa Mariamajan när den är på plats, sa Anna Maria Marsfjell i en tidigare intervju när SVT Sápmi träffade henne.

Svenska kyrkan har i flera små steg i den försoningsprocess med det samiska folket lyssnat in vilka inslag och föremål som kunnat ta plats.

Mariamaljan som sägs beskydda från det onda i norr finns därför placerad just på den norra sidan.

Föreläsning om samisk andlighet

Helgen som också innehållit samtal om samisk andlighet på lördagkvällen är del i det arbetet. Natalie Carrion avslutade kvällen med jojk efter det att Katedralakademin hållt föreläsning om mariamaljans betydelse.

Den två dagar långa invigningen avslutas alltså med en högmässa i Stora kyrkan på söndagsförmiddagen.

Konsthantverket, den väldiga Mariamaljan, som framställts mässing är tillverkat i Staare/Östersund. Den pryder norra balkongen men kommer även kunna flyttas till annan plats i kyrkan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här tillverkas Mariamaljan som ska pryda norra balkongen i Stora Kyrkan. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.