Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det finns inga planer på att flytta äganderätten, säger Jacob Håkansson, enhetschef för information och arkiv, Uppsala universitet. Foto: Johanna Tjäder, SVT

Universitetet har inga planer på att lämna ifrån sig bilderna

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler röster höjs för att äganderätten till bilderna på samer i rasbiologiska arkivet ska flyttas till Sametinget. Men på Uppsala universitet, där över de 12 000 bilderna samlats, finns inga planer på att flytta äganderätten av bilderna.

Det rasbiologiska arkivet med över 12 000 bilder är samlat på Uppsala universitets bibliotek. En tredjedel av dessa ska vara bilder på samer. Det är bilder på människor som tagits för rasbiologisk forskning under 1900-talet. Flera av dem har fotats nakna – både vuxna och barn.

Krångligt men inte omöjligt

Flera olika organisationer och sameföreningar har ställt krav på att äganderätten till de samiska bilderna flyttas över till Sametinget. Men på Uppsala universitet finns inga planer på att låta det ske. Det beskrivs som krångligt – men inte omöjligt.

– Det handlar ju om vad regelverken ger för förutsättningar och de ger inte de förutsättningarna som det ser ut nu, säger Jacob Håkansson, enhetschef för information och arkiv vid Uppsala universitet.

Över hela världen ställs krav på att urfolk själva ska äga och förvalta arkiv och kulturarv.

Vad skulle krävas för att det skulle bli aktuellt?

– Det kan vara just en opinionsbildning, om det finns starka krafter för att det ska bli en förändring, och att riksarkivet i så fall får incitament att bryta proviniensprincipen sedan 1903 och besluta om ett överförande av det här arkivet till exempel Sametinget, säger Jacob Håkansson.

Eftersom Sametinget formellt är en myndighet under regeringen så är det teoretiskt möjligt att överföra bilderna till dem. Men samtidigt finns den arkivteoretiska principen om att arkiv ska bevaras samlade utifrån de sätt som de har växt fram.

– Egentligen är det inget självändamål för Uppsala universitet att just ha kvar det här arkivet, men enligt de regelverk som finns är det Uppsala universitet som statlig myndighet som ansvarar för att hålla det här arkivet, ordnat och samlat och även skydda och vårda arkivet.

Riksarkivet har inte fått någon förfrågan

SVT Sápmi har varit i kontakt med Riksarkivet. De meddelar att de inte fått någon förfrågan om ägarbyte till bilderna. Enligt dem skulle de kunna besluta om äganderätt eller flytt av bilderna om de får en hemställan från Uppsala universitet att göra det.

Det behövs inget beslut av riksdag eller regering.

Se fem frågor om arkivet till Jacob Håkansson i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.