Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Håkan Kuorak om varför inga spelare från svensk sida åker till Alaska. Foto: Stefan Karlsson/SVT

Inga spelare från svensk sida till AWG i USA

Uppdaterad
Publicerad

Inga spelare från svensk sida kommer att delta på AWG nästa år.

Det finns helt enkelt inte tillräckligt med pengar.

– Det är bara att beklaga, säger FA Sápmis ordförande Håkan Kuorak.

I mars nästa år avgörs Arctic Winter Games (AWG) i Alaska i USA. Men efter flera turer fram och tillbaka står det nu klart, det blir bara spelare från norsk sida som ska representera futsallaget (inomhusfotboll) för pojkar och flickor födda 2008/2009.

Det finns helt enkelt inte tillräckligt med pengar hos FA Sápmi för att kunna skicka några spelare från svensk sida.

– Det har blivit olyckligt. Det är under Samiska idrottsförbundets regi, de får en pott från Sametinget som man avsätter till AWG. Men det har blivit ganska mycket dyrare, det är långt till Alaska och man ser att pengarna inte räcker till, säger förbundets ordförande Håkan Kuorak .

I stället är det tänkt att svenska respektive finska deltagare betalar sina egna kostnader.

– Det gör att samiska spelarna på svensk sida drabbas för då är det tänkt att FA Sápmi ska gå in med pengar men de pengarna finns inte. Det skulle kosta cirka 40 000 att skicka spelare till Alaska.

”Ska ha ett enat folk”

Vad säger ni till spelare som är besvikna?

– Det är bara att beklaga. Förhoppningsvis är det sista gången det blir så här, framöver ska vi se till att vi är ett enat folk.

FA Sápmi har fått 200 000 kronor från Sametingets kulturnämnd. Men de är sedan länge förbrukade.

Hur ska man lösa det här i framtiden?

– Allt handlar om ekonomi, utan pengar kan man inte bedriva verksamhet. Vi försöker få en större pott av Sametinget så vi kan skicka spelare på olika uppdrag, säger Håkan Kuorak.

”Ska ge mer pengar”

Sametinget hoppas att FA Sápmi ska kunna få mer pengar framöver.

– Jag förstår deras frustration och vi kommer ta tag i det här, det är en av styrelsens prioriterade frågor, säger Sametingets ordförande Håkan Jonssonoch fortsätter:

– En av mina målsättningar är att vi ska ge samisk idrott mer pengar och min förhoppning är att kunna finansiera så att vi kan skicka svenska deltagare på Arctic Winter Games nästa år.

Hur mycket mer pengar skulle det handla om?

– Det kan jag inte svara på i dagsläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.