Henrik Blind från Jokkmokk satsade för första gången på allvar att komma in i riksdagen. Men han fick nöja sig med en plats som ersättare. Foto: Anna-Karin Niia/SVT Sápmi

Ingen samepolitiker valdes in i riksdagen

Publicerad

Under mer än 250 år har det inte funnits en enda samepolitiker på en ordinarie riksdagplats. Och det blev inte ändring på det i årets val heller.

Henrik Blind (MP), Robert Lund (SD) och Daniel Johansson (V) valdes in som ersättare.

Av de samiska kandidaterna i årets val såg det kanske mest lovande ut för Henrik Blind – som hade plats sex på Miljöpartiets rikslista. Men det räckte inte hela vägen.

När alla personkryss var räknade under helgen stod det klart att Henrik Blind får nöja sig med att vara ersättare i riksdagen. Då han även fanns med på partiets Stockholms-lista så väljs han in som ersättare för MP-riksdagsledamöterna från Stockholms kommun.

”Nu det börjar”

I ett Instagram-inlägg tackar han för stödet i valrörelsen. Han fick 922 personkryss i Norrbottens län – vilket innebär att drygt 16 procent av alla som röstade på MP i Norrbotten kryssade honom. Men det hjälper inte då partiet inte fick något mandat från länet.

”Det kommer jag att ta med mig i mitt fortsatta politiska värv som inte på något sätt tagit slut. Tvärtom. Det är nu som det börjar”, skriver Henrik Blind på Twitter.

Men det är fler samiska kandidater som valts in som ersättare i riksdagen.

Robert Lund (SD) från Boden har redan sedan tidigare varit ersättare i riksdagen och får fortsätta som ersättare för SD-ledamöter från Norrbotten. Och Daniel Johansson (V) från Storuman blir tredje ersättare för V:s riksdagsledamot från Västerbotten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer