Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Renägaren och advokaten Inger-Ann Omma, Lycksele tar steget in i politiken och kandiderar till riksdagen för Socialdemokraterna. ”Det är värderingar jag kan ställa mig bakom och samtidigt arbeta för ett samiskt perspektiv”. Foto: Josefine Holgersson/SVT Sápmi

Inger-Ann Omma kandiderar till riksdagen: ”En dröm sen barnsben”

Uppdaterad
Publicerad

Renägaren och advokaten Inger-Ann Omma i Lycksele ger sig nu in i politiken och kandiderar för första gången till riksdagen för Socialdemokraterna.

– Jag kände att jag kan ställa mig bakom partiets värderingar och samtidigt arbeta för ett samiskt perspektiv.

Socialdemokraterna har två samiska riksdagskandidater. SVT Sápmi har träffat renägaren och advokaten Inger-Ann Omma i Lycksele.

– Jag kämpar för regionalpolitiken, landsbygds- och inlandsfrågor. Det är skevt när vi tittar på energiproduktion och den debatt som präglat samhället. Det är problematiskt när vi har överskott av energi, men ändå skenande elpriser.

Följ SVT Sápmis valbevakning

För henne är det en ära att Socialdemokraternas inlandskommuner nominerade henne som deras förstahands val. Hon är tolfte namn på partiets riksdagslista i Västerbotten.

– Jag är inte nöjd, men jag finner mig i beslutet som partiet tog. Vill man vara med och påverka, så är man inte nöjd med en tolfte plats, säger Inger-Ann Omma.

Socialdemokraterna har flest samiska kandidater, men bara två som kandiderar till riksdagen

Totalt är det 191 kandidater som finns med i Sametingets röstlängd, och som kandiderar till riksdagen, kommunfullmäktige och regionfullmäktige. Socialdemokraterna har flest samiska kandidater; 42 stycken, men bara två som kandiderar till riksdagen.

Vad har du för tankar att många samer valt att ha Miljöpartiet i ryggen istället för att gå med Socialdemokraterna?

– Jag tänker att det ligger nära till hands, den samiska uppfattningen kring natur och miljö. Jag förstår det, dessa värderingar ligger också mig nära hjärtat, men samtidigt är Socialdemokraternas värderingar något som jag kan ställa mig bakom och samtidigt arbeta för ett samiskt perspektiv.

Maria Gardfall från Storuman  är den andra riksdagskandidaten för Socialdemokraterna, hon är på 26:e plats på Västerbottens riksdagslista.

Nationell politik har varit ett intresse för Inger-Ann Omma sen hon var barn. I klippet förklarar hon varför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ SVT Sápmis valbevakning

Mer i ämnet