Inger Baer-Omma: ”Det ska så lite till för att skingra en hjord”

Publicerad

Renbetet tvingade Svenska rallyt att flytta sträckorna från Örträsk. Efter det har hatet mot samebyn flödat i sociala medier.

Vapsten samebys Inger Baer-Omma menar att mycket bygger på okunskap.

– Kommuner och tävlingledningar måste sätta sig in i hur rennäringen bedrivs, det är inte bara att flytta en hjord.

Besvikelsen var stor i en del läger i Örträsk. VM-festen de hade sett fram emot kom av sig när det nu pågående Svenska rallyt i sista stund tvingades flytta sträckorna från byn.

Vaptens sameby har fått skulden och hatet har sedan dess flödat på sociala medier.

”De saknar kunskap”

SVT Sápmi träffar Vapstens företrädare nära den sträckning som strukits från VM-rallyt.

Inger Baer Omma har nära följt de svåra beslut som fattats tätt in på tävlingen. Det har varit svårt för att trycket har varit hårt på samebyn om att ”bara lösa det”. Men allting bygger på en okunskap om rennäringen och hur den bedrivs, menar hon.

– Det är inte vår mark men vi har rätt att nyttja betet såhär års för att sedan återända till ovan odlingsgränsen i maj. De som fattar beslut om rally och andra stora tävlingar saknar kunskap, säger hon.

”Rallyt hade skingrat hjorden”

Redan innan rallyt flyttade till Umeå så befann sig rennäringen i kris. Det är beteskris runtom i landet. Utifrån har det inte bland låtit som att allt går att lösa med pengar – men renlav och hänglav går inte att trolla fram med pengar, konstaterar Inger Baer Omma.

Här, utanför Örträsk, ser vi nu spåren efter renar som betar lugnt en bit upp i skogen.

– Det är som det ska vara. De ska äta såhär års, störas så lite som möjligt. Full skotertrafik här som en tävling inneburit hade skingrat hjorden, det vill vi inte vara med om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.