Rapporterade om rally – möttes av hat mot samer

Uppdaterad
Publicerad

När lokala medier rapporterade om VM-rallyts ändrade bansträckning blev det näst intill ohanterliga konsekvenser i sociala medier. Västerbottens-Kuriren (VK) tvingades stänga ner kommentarsfältet då hatet mot samer strömmade in.

  – De pekar finger åt dem. Man säger att man vet hur de är och vad de går för, säger Patrick Krainer, nyhetschef och ställföreträdande utgivare på VK i Umeå.

Processen att flytta Svenska rallyt från Värmland till Västerbotten har skapat flera rubriker det senaste året. Arrangörerna har bland annat fått hård kritik för att alltför sent ha sett hur samiska rättigheter ska tillgodoses i området.

Sedan dess har avtal tecknats med berörda samebyar och ansträngningar har gjorts från bägge håll. Men när det så sent som under torsdagen, en vecka innan rallyt ska starta, rapporterades om att en vägsträckning skulle flyttas med anledning av renbetet – då brast det totalt i flödena. Det blev en storm av starka ord och kränkningar mot samer. Detta ledde till att kommentarsfunktionen vid både lokala tidningar och tv tvingades stänga ner.

– Det blir laddat, polariserat och folk har väldigt starka åsikter, säger Karin Wiechel, redaktionschef och ansvarig utgivare för SVT Nyheter Västerbotten i Umeå.

Hon berättar att redaktionen blev uppringd av en same som ifrågasatte flödets innehåll vid SVT:s sociala medier.

– Det trappas upp. När vi gick in och kollade så var det inte okej. Det kan gå väldigt fort ibland, säger Karin Wiechel.

När två intressen ställs mot varandra är det inte ovanligt att samer får klä skott för andras vrede. Liknande hatstormar har förekommit när det har debatterats gruvor och andra frågor där samiska intressen ibland krockar med hur andra delar av lokalsamhället ser det.

”Antipati mot samer”

Bland medierna i Västerbotten är man heller inte ovan vid liknande utbrott i sociala medier. Men den här gången gick det väldigt snabbt och var väldigt mycket.

– Ilskan kommer inte alltid från ingenstans utan det är känslor och antipati som de som skriver bär med sig emot samerna. Påhopp på grupper och organisationer, det tillåter inte vi, säger Patrick Krainer VK:s nyhetschef.

Han fortsätter:

– Även om vi tidigt stänger ner kommentarsfältet eller blockerar enskilda som hetsar så rullar det vidare. Vi kan inte ens om vi vill gå in och moderera det som skrivs när andra delar vår journalistik och våra artiklar. Detta är ett samhällsproblem där inte bara samer utsätts.

Rallyt arrangerades 24-27 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.