Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jåhkågasska tjielldes ordförande Jan Erik Länta säger att förhoppningen är att det aldrig blir en gruva i Gállok. Foto: Johanna Tjäder/SVT Sápmi

Jåhkågasska: ”Förhoppning är att det aldrig blir en gruva i Gállok”

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen kommer Jåhkågasska sameby att lämna in ansökan om rättsprövning av regeringens beslut om bearbetningskoncession i Gállok till Högsta förvaltningsdomstolen.

– Det fanns inget annat val för oss, säger Jan Erik Länta, ordförande i Jåhkågasska tjiellde.

Under torsdagen lämnar samebyn in ansökan om rättsprövning till Högsta förvaltningsdomstolen. Advokat Camilla Wikland säger att man kommer att begära ett längre anstånd.

– I slutet av september väntar vi med att få kunna ge in en omfattande skrift till domstolen. Vi har redan begärt muntlig förhandling. Jag räknar med en dom om ett år ungefär, säger Camilla Wikland, advokat.

Svar från näringsministern

Sveriges näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) svarar via mail.

”Vissa enskilda och miljöorganisationer kan ansöka om rättsprövning av regeringens beslut hos Högsta Förvaltningsdomstolen. Det är en rättighet som jag värnar. Jag har noterat att Jåhkågasska tjiellde sameby har uppgett att de ska ansöka om rättsprövning av beslutet om bearbetningskoncession avseende Kallak hos Högsta förvaltningsdomstolen och den eventuella prövningen lägger jag mig som näringsminister naturligtvis inte i.”

Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) kallar läget på Arlanda för ”oacceptabelt”. Foto: Morgonstudion

”Vill inte spekulera”

Gruvföretaget Jokkmokk Iron Mines AB:s VD Ulla Sandborgh svarar via sms till SVT Sápmi att ”presskonferensen handlar om regeringens beslut och är något jag inte kan spekulera kring.”

I klippet hör du Jan Erik Länta, Jåhkågasska tjiellde och advokat Camilla Wikland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.