Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Salamanca Taikon Gonzalez och Sofia Jannok. Foto: Joakim Hallgrim Rückert/SVT

Jannok tillbaka på scenen: ”Uppstår ett systerskap mellan oss”

Publicerad

Sex år har gått sen artisten Sofia Jannok stod på en scen senast.

Nu är hon tillbaka på scenen, den här gången tillsammans med artisten Salamanca Taikon Gonzalez i föreställningen ”Nomad”.

– Det uppstår en närhet, ett systerskap mellan oss på scen. Salamancas berättelser påminner om mina egna erfarenheter. Våra bakgrunder stärker oss båda och våra berättelser lyser ännu klarare när vi är bredvid varandra, säger Sofia Jannok.

Handlingen i den här musikaliska berättelsen utgår från artisternas egna erfarenheter, deras släkt och den samiska och romska kulturen.

Riksgränser som stängs, tvångsförflyttningar, släkter som splittras, lagar som styr hur man kan leva, rasism. Allt detta berör både de samiska och romska samhällena. På scen har de också hjälp av Robert Svärd, flamencogitarrist.

Jojk och flamenco passar ihop

– Något som vi snabbt upptäckte, redan första repetitionsdagen, är hur bra jojken passar ihop med flamencon. Man klappar på samma sätt och i samma takt, det var jätteenkelt att göra en jojk till Salamancas klappande händer, säger Sofia Jannok.

Turnén inleddes för en dryg vecka sedan och pågår till mitten av maj från Kiruna i norr till Malmö i söder.

– Jag tar det romska nomadlivet och gör det på ett väldigt modernt sätt. Jag har bytt ut husvagnen mot hotellrum, jag står på scenen och sjunger och spelar som min mormor gjorde på folkparker och dansbanor runtom i hela Sverige. Det gör jag nu fast på riksteaterns scener, säger Salamanca Taikon Gonzalez.

– Det jag tar med mig från det här är att jag för evigt har en vän, inte bara Salamanca utan hela hennes kultur, säger Sofia Jannok.

Turnéplan

3 mars Östersund

5 mars Strömsund

8 mars Umeå

9 mars Skellefteå

10 mars Piteå

12 mars Arvidsjaur

13 mars Jokkmokk

14 mars Kiruna

15 mars Gällivare

17 mars Överkalix

21 mars Storuman

23 mars Kramfors

24 mars Härnösand

26 mars Hudiksvall

27 mars Söderhamn

3 april Åkersberga

4 april Årsta

6 april Eskilstuna

7 april Nyköping

9 april Katrineholm

11 april Klintehamn

13 april Kungsör

14 april Motala

17 april Karlstad

19 april Avesta

20 april Borlänge

27 april Arvika

28 april Åmål

2 maj Kalmar

4 maj Karlshamn

7-8 maj Malmö

9 maj Lund

11 maj Tidaholm

14-16 maj Göteborg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.